Poljoprivrednici u Srbiji će sledeće nedelje izaći na protest upozorenja, blokadom puteva na više mesta, ako država ne ponudi rešenja za probleme sa viškovima mleka i žitarica.

Predsednik Udruženja odgajivača goveda u centralnoj Srbiji Milija Palamarević je rekao da su poljoprivrednici više puta razgovarali sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede o problemima sa viškovima mleka i žitarica, kao i subvencija, ali bez uspeha. – Sada očekujemo konkretna rešenja za probleme sa uvozom ogromnih količina mleka i sireva, viškovima tih proizvoda na domaćem tržištu, velikim rasponima u cenama otkupljenog mleka od 30 do 80 dinara po litru, viškovima žitarica koje nemamo kome da prodamo jer je prošle godine bio zabranjen izvoz – rekao je Palamarević.

Dodao je da njihove probleme Ministarstvo poljoprivrede ne shvata ozbiljno i da će propasti 50.000 domaćinstava koja se bave stočarstvom. Ispred udruženja pozvao je poljoprivrednike „da se dogovore o daljim koracima za poslednju bitku za spas srpske poljoprivrede“. Tema sastanka, kako se navodi u pozivu, biće trenutni problemi cene mleka, prelevmani, e-agrar, velike razlike u otkupnoj ceni mleka, marže trgovinskih lanaca, izostanak granične kontrole uvoza sireva.

Ukoliko se na zaključke sastanka Ministarstvo ne oglasi sa jasnim merama i rokovima ispunjenja, planira se blokada puteva na više lokacija u Srbiji.