Cene osnovnih životnih namirnica ograničene do 30. aprila, osim cene šećera

0
44

Vlada Srbije produžila je važenje Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica do 30. aprila.

Kako je objavljeno u najnovijem „Službenom glasniku“, mera koja doneta je u cilju zaštite tržišta, odnosno sprečavanja deformacija u formiranju cena koje su izuzetno važne za snadbevanje potrošača, a prvobitno je važila da 31. marta, produžena je do 30. aprila ove godine. Uredbu je potpisala predsednica Vlade Ana Brnabić.

Maloprodajne i proizvođačke cene belog kristal šećera više neće biti ograničene, vidi se iz izmena Uredbe o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica koja je objavljena u Službenom glasniku.Vlada je odlučila da se iz uredbe obrišu dva člana koja su se odnosila na maksimalnu cenu šećera (članovi 3 i 4).

Do sada je maksimalna cena belog kristal šećera u maloprodaji bila 114,99 dinara po kilogramu, dok je maksimalna proizvođačka cena u pakovanjima od jednog, pet i deset kilograma bila 95 dinara po kilogramu. Za sva ostala pakovanja belog kristal šećera, maksimalna proizvođačka cena nije smela da prelazi 104,54 dinara po kilogramu.Vlada je takođe produžila važenje uredbe do 30. aprila.

To znači da će cene ostalih namirnica koje su regulisane uredbom ostati ograničene do tog datuma: jestivo suncokretovo ulje od litar (219,99 u maloprodaji), brašno tip T-400 glatko (84,7 dinara po kilogramu u maloprodaji) i brašno tip T-500 (78,65 dinara po kilogramu u maloprodaji).Vlada Srbije je uredbu kojom ograničava visinu cena osnovnih životnih donela u novembru 2021. godine.

Od tada je donosila izmene i dopune uredbe, kojima je menjala maksimalne dozvoljene cene i dodavala i brisala namirnice kojima se ograničava cena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here