Vučić se sastao sa predsednikom Gvineje Bisao

0
72

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa predsednikom Gvineje Bisao Umarom Sisoko Embalom a prethodno je priređen svečani doček, uz intoniranje državnih himni i smotru garde.

Predsednik Vučić i predsednik Embalo održali su najpre sastanak u četiri oka nakon čega je usledio plenarni sastanak delegacija dve zemlje i potpisivanje bilateralnih dokumenata. Vučić je na konferenciji za novinare, nakon  što su pomenute dokumente potpisali ministarka spoljnih poslova Gvineje Bisao Suzi Karla Barboza i državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Goran Aleksić, naveo da je sa predsednikom Gvineje Bisao danas razgovarao o važnim pitanjima, među kojima je i očuvanje teritorijalnog integriteta.

Diplomatski odnosi sa Gvinejom Bisao datiraju iz vremena bivše Jugoslavije, 1975. Na snazi su i sporazumi o naučnoj i tehničkoj i o ekonomskoj saradnji iz tog vremena, ali, prema podacima Ministarstva spoljnih poslova Srbije, dve zemlje nisu ostvarile trgovinsku razmenu od 2018. godine.

Umaro Sisoko Embalo posetio je Srbiju u novembru 2017, kao premijer. Nekoliko dana posle te posete, 21. novembra 2017. vlada Gvineje Bisao je saopštila da je povukla odluku od 10. januara 2011. godine kojom je priznala nezavisnost Kosova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here