Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade o Izveštaju generalnog sekretara UN o radu UNMIK, koji će biti predstavljen na sednici SB UN 27. aprila, o situaciji na Kosovu i Metohiji, položaju Srba i nealbanskog stanovništva u pokrajini, kao i o neophodnnosti implementacije Briselskog sporazuma.

Premijerka Brnabić je izrazila veliku zabrinutost za bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji, koji su konstantno izloženi provokacijama od strane Prištine, ukazavši na to da se u kontinuitetu uništavaju srpska groblja i crkve, čime se šalje jasna poruka da Srbi nisu poželjni na Kosmetu. Premijerka je podsetila na to da Priština čitavih 10 godina nije implementirala Briselski sporazum, istakavši da je neophodna puna primena tog dokumenta i uspostavljanje Zajednice srpski opština, što će omogućiti Srbima da se osećaju sigurnije. Ona je, govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, naglasila da je taj format odlična prilika da se čitav region poveže kako bi se ostvario ekonomski prosperitet, kao i brži protok ljudi i robe.

Predstavnica generalnog sekretara UN i šefica UNMIK-a je poručila da je cilj da se očuva mir i stabilnost na Kosmetu, pri čemu je posebno pohvalila inicijativu „Otvoreni Balkan“ kao mogućnost boljeg ekonomskog povezivanja regiona.