Pojačana kontrola saobraćaja počinje danas i trajaće do 23. aprila, a obaviće se iz dva dela – jedan tokom vaskršnjih praznika, a drugi naredne nedelje u okviru evropske akcije Roadpola koja se vrši u 30 zemalja Evrope.

Jedna akcija je povodom vaskršnjih praznika, koja se sprovodi tokom naredna četiri dana i sprovodi je naša saobraćajna policija, dok će tokom sledeće nedelje biti sprovedena jedna međunarodna akcija usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretanja i nju organizuje Roadpol mreža saobraćajne policije Evrope čiji smo član.

Statistika, nažalost, pokazuje da su praznici vreme kada se događa veći broj saobraćajnih nezgoda. Prošle godine tokom vaskršnjih praznika pognulo je šest lica, prošle godine za vreme 1. i 2. maja tri lica, pre dve godine čak devet. Tako da je to razlog za ovu akciju i biće usmerena na otkrivanje onih prekršaja koji najviše utiču na bezbednost saobraćaja. Reč je o kontroli radi otkrivanja prekršaja kao što su upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, prebrza vožnja, zatim nekorišćenje bezbednosnog pojasa i sedišta za decu, ali i drugi prekršaji kao što je korišćenje mobilnih telefona, nepropisno preticanje.

Kada je u pitanju evropska akcija ona će biti usmerena na otkrivanje prekršaja prekoračenja dozvoljene brzine kretana, a biće angažovani svi raspoloživi policijski službenice, koristiće se svi radarski uređaji i na putevima će biti “presretači”. Koristiće se i sistemi za automatsko detektovanje brzine kretanja.

Ova akcija se svakako odnosi i na vozače motora, mopeda i skutera, jer su u martu ove godine tokom samo nekoliko dana lepog vremena život izgubila tri vozača motocikala i dva vozača mopeda. Dobro je da, za razliku od prethodnih godina, većina vozača koristi zaštitnu opremu, retko ko nema kacigu, ali je brzina kretanja i dalje problem, kao i provlačenje između kolone vozila u gužvama.

Takođe, predstojeće đačke ekskurzije bitan su deo angažovanja saobraćajne policije. U toj oblasti je bilo teških kršenja odredbi i slučajeva da je vozač pod dejstvom alkohola ili nije imao dovoljan period odmora pre otpočinjanja prevoza.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here