Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa ambasadorkom Kraljevine Švedske u Beogradu Anikom Ben David.

Na početku susreta, ministar Vučević poželeo je dobrodošlicu ambasadorki Ben David i izrazio nadu da će tokom švedskog predsedavanja Savetom EU jedan od prioriteta biti pronalaženje mogućnosti i načina za ubrzanje procesa evrointegracija Republike Srbije. Republika Srbija, istakao je ministar Vučević, nastaviće da vodi balansiranu politiku odbrane, uz dugoročno strateško opredeljenje da zadrži status vojno neutralne države, radeći na unapređenju i daljem kvalitativnom razvoju odnosa u oblasti odbrane sa partnerskim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Ministar Vučević je ukazao da je, osim očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Republike Srbije članstvo u Evropskoj uniji, osvrnuvši se tokom razgovora i na vidljiv doprinos Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije. On je, takođe, istakao opredeljenje da je unapređenje saradnje u oblasti odbrane dveju zemalja u obostranom interesu.

Ambasadorka Ben David, govoreći u kontekstu švedskog predsedavanja Savetom EU od 1. januara 2023. godine, potvrdila je da se Švedska zalaže za proširenje Evropske unije i da snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija. Ona je istakla da je posebno angažovana na daljem razvoju saradnje Kraljevine Švedske i Republike Srbije, sa posebnim fokusom na pitanja životne sredine, ravnopravnosti polova i demokratije, a takođe se saglasila sa potrebom unapređenja saradnje u oblasti odbrane.