Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je da je na vanrednim izborima u četiri opštine na severu Kosova i Metohije, koje je organizovala Priština, glasalo 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti.

Petković je rekao da su u pitanju antidemokratski izbori koji su se održavali u kontejnerima, a koje je čuvala kosovska policija sa dugim cevima.

Prema njegovim rečima, prištinske vlasti su prethodnih dana apsolutno na sve načine pokušavale da nateraju srpski narod da izađe na ove izbore i da zapravo ovim izbornim procesom okupiraju ceo sever Kosova i Metohije.

Direktor Kancelarije je, na osnovu podataka koje ima, saopštio da je glasalo 3,47 odsto birača – 1.566 Albanaca i 13 lica srpske nacionalnosti, što je 0,029 procenata upisanih srpskih birača na severu Kosova i Metohije. On je precizirao da su na severu Kosovske Mitrovice glasale dve osobe srpske nacionalnosti, u Leposaviću sedam, u Zvečanu četiri, a nijedna u Zubinom Potoku.

Broj upisanih birača na severu je 45.095, naveo je on i napomenuo da je Priština dodala 1.345 birača u odnosu na prethodne lokalne izbore. Glasalo je 449 Albanaca manje u odnosu na prethodni izbore. Očigledno je da su izbore bojkotovali i Albanci, ukazao je Petković.

Direktor Kancelarije je konstatovao da to predstavlja potpuni poraz premijera i predsednice privremenih prištinskih institucija – Aljbina Kurtija i Vjose Osmani. Pravi pobednik je srpski narod koji je potpuno bojkotovao izbore, jer ne želi okupaciju severa. Ovo je poraz međunarodne zajednice koja je podržala Kurtija, rekao je Petković i poručio da Beograd ni makac neće ići dalje dok se ne formira Zajednica srpskih opština. On je kao veoma važno istakao to što danas nije bilo incidenata, iako se danima moglo čuti da će ih sigurno biti jer je srpski narod nasilan, naglasivši da je bez srpskog naroda i Beograda nemoguća normalizacija svih odnosa, uz poštovanje svih prethodnih dogovora.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa nam je važna, ali bez Zajednice srpskih opština ne možemo da idemo dalje, ne zato što mi to ne želimo, već zato što je to princip.