Demokratska stranka, stranka Zajedno-Moramo i pokret Srce traže razdvajanje izbora

0
130

Izbori 2022. u Srbiji bili su gori nego ikad, ocenjeno je na zajedničkoj konferenciji Demokratske stranke, stranke Zajedno-Moramo i pokreta Srbija centar – Srce, sa koje je zahtevano razdvajanje lokalnih i ostalih izbornih nivoa.

Govoreći o „zajedničkom zahtevu opozicije“ koji se odnosi na razdvajanje lokalnih i ostalih izbornih nivoa, kopredsednica stranke Zajedno Moramo Biljana Stojković je rekla da svi koji su učestvovali u pregovorima o izbornim uslovima početkom 2021. znaju šta su sve tražili“, dodajući da su to bili logični demokratski i civilizacijski zahtevi. Nemamo dilemu ni da će sledeći takođe biti neregularni, navela je Stojković pobrojivši da je obavezno održavanje redovnih lokalnih i pokrajinskih izbora, da je zbog nelegitimiteta vlasti u Beogradu, izgledno i održavanje beogradskih izbora, kao i da je Aleksandar Vučić, predsednik Srbije i SNS najavio i vanredne parlamentarne zbog skraćenja mandata vlade. Nećemo odustati od traženja fer i poštenih izbornih uslova, poručila je Stojković. Zdravko Ponoš je na zajedničkoj konferenciji za štampu rekao da su vanredni parlamentarni izbori u Srbiji neophodni jer imamo nefunkcionalne institucije i jer ta nefunkcionalnost skupo košta ovu zemlju. Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac je istakao da je zahtev za razdvajenje izbora usmeren ka tome da se vratimo suštini lokalnih izbora.

Razdvajanje izbora, kako je rečeno na konferenciji, je prva preporuka Saveta Evrope, a i izveštaj ODIHR preporučuje da se razdvoje javne i političke funkcije, predsednik države i stranke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here