26. oktobra 2022. godine, formirana je Vlada Srbije, treća na čijem čelu je premijerka Ana Brnabić. Ovaj saziv vlade zajedno s premijerkom broji 29 članova – 25 resora i tri ministra bez portfelja.

Iako se na njeno formiranje čekalo punih pet meseci unapred se znalo da će aktuelna vlada imati oročen rok trajanja na dve godine. Neki ministru su zauvek otišli, neki rotirali pozicije, ali ono što je svima zajedničko jeste mandatarka. Ana Brnabić već šest godina je premijerka Srbije. Za to vreme vodila je čak tri vlade. Uoči početka rada ove Vlade oktobra , Brnabić je na zasedanju Skupštine Srbije predstavila ekspoze u kojem je kao prioritete navela pitanje energetike kao i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Priština. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je tada da od nove Vlade očekuje da joj interesi Srbije i njenog naroda budu jedini cilj, a da ih rad, znanje i čast uvek vode ka njegovom ostvarenju.

Politički analitičar Đorđe Vukadinović i glavni urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk ocenili su u Novom danu N1 da je Vlada Srbije u prethodnih pola godine malo šta uradila, kao i da je njen stvari lider predsednik Srbije i SNS-a Aleksandar Vučić. Za Ćulibrka je fascinantno što će u junu biti šest godina vlada Ane Brnabić, a da nije nijednu sastavila do kraja. Pritom, svakoj od njih je bio navođen rok trajanja. Podseća i da se pola godine nakon formiranja Vlade Srbije opet priča o izborima koji će se održati na jesen ili u proleće sledeće godine. Vukadinović je rekao je u pitanju Vučićeva vlada, kao što je Ana Brnabić Vučićev premijer a Srbija Vučićeva država. „To je tako osim kada nešto pođe po zlu,. Onda se setimo da postoje institucije, odnosno kada treba oprati ruke“, konstatuje Vukadinović. On je ocenio da je ovo „najmanje vidljiva vlada“ sa „najmanje vidljivim ministrima“. Primećuje i da se izgubila razlika između tehničkog mandata Vlade Srbije i punog mandata, kao i između toga kada država ima vladu, i kada je bez nje. „Šest meseci smo bili bez Vlade, i sada smo šest meseci sa njom. Ko je uočio razliku“, zapitao je Vukadinović.