Poslanici Evropskog parlamenta u Odboru za spoljne poslove (AFET) usvojili su danas izveštaj Vladimira Bilička o Srbiji, koji će se 9. maja naći pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sednici u Strazburu. Posle glasanja na plenarnoj sednici, izveštaj postaje zvanična rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji.

Izveštaj Vladimira BIlčika o Srbiji za 2022. godinu usvojen je sa 43 glasova za, šest protiv i pet uzdržanih. „Bila mi je čast da tokom ovog mandata služim kao izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju“, napisao je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik na svom Tviter nalogu. Poslanici Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta podneli su više od 500 amandmana na prvobitan Bilčikov tekst, a neki od njih postali su sastavni deo nacrta rezolucije o Srbiji.

Evropski parlament ponovio je poziv Srbiji da pruži ubedljive rezultate u slučajevima od visokog javnog interesa, uključujući slučajeve Krušika, Jovanjice i Belivuka i izrazili zabrinutost zbog slabog napretka u tim slučajevima. Ponavlja se ozbiljna zabrinutost za stanje u oblasti slobode izražavanja i nezavisnosti medija, i navodi da je to „oblast koju treba rešavati kao pitanje od najvećeg prioriteta“. Izražava se i zabrinutost zbog neuravnoteženosti u prisustvu predstavnika vlasti i opozicije na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću. „Evropski parlament poziva Srbiju da unapredi i zaštiti medijski profesionalizam, raznolikost i pluralizam, promoviše kvalitetno i istraživačko novinarstvo“, kaže se u amandmanima. Izražava se i zabrinutost zbog trenda smanjenja podrške članstvu Srbije u EU i „rastuće podrške ruskom režimu“. Poslanici EP izražavaju zabrinutost zbog atmosfere u parlamentu, kao i zbog ometanja rada nekih parlamentarnih odbora.

Usaglašeni amandmani koji se tiču državne kompanije Telekom Srbija ostali su u izveštaju EP, te se navodi da je Telekom kompanija za koju se sumnja da zloupotrebljava dominantan položaj na tržištu, kao i da vladajuća stranka koristi Telekom da bi povećala svoj uticaj na medije u Srbiji. Sa žaljenjem se konstatuje da je Regulatorno telo za elektronske medije dodelio četiri nacionalne frekvencije kanalima koji imaju istoriju kršenja novinarskih standarda, uključujući upotrebu govora mržnje i obmanjivanja javnosti.