Albanski odbornici traže otvaranje mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici

0
71

Albanski odbornici lokalne skupštine u Kosovskoj Mitrovici koji su zauzeli pozicije odbornika nakon napuštanja prištinskih institucija od strane Srba doneli su danas odluku da „relevantnim institucijama“ pošalju zahtev u kom traže da se za saobraćaj otvori glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Most koji je simbol podele ovog grada zatvoren je za saobraćaj 1999.godine nakon dolaska Kfora i već prvog dana sa dolaskom međunarodne zajednice bio je poprište najvećih sukoba Albanaca, koji su želeli da u potpunosti preuzmu grad i Srba koji su na mostu želeli da sačuvaju severni deo grada od naleta albanskih ekstremista i proterivanje Srba iz svih urbanih sredina na Kosmetu. Odbornici od kojih je samo jedan Srbin, koji je glasao protiv usvojili su odluku da proslede zahtev za otvaranje glavnog mosta u Kosovskoj Mitrovici i to sa 11 glasa „za“, jednim protiv, dok je i jedan odbornik bio uzdržan.

Predstavnica Samoopredeljenja Aida Ferati Doli na samom početku sednice tražila je dopunu dnevnog reda i zahtevala da se u dnevni red uvrsti tačka u kojoj će se poslati zahtev za otvaranje glavnog mosta čime bi se ovaj most posle 24 godine pustio u saobraćaj. Nedžat Ugljanin koji je predsedavajući lokalne skupštine nakon završetka zasedanja u izjavi za medije je rekao da će ovaj zahtev biti poslat predstavnicima policije Kfora i Euleksa, ali i da ne očekuje brzu primenu odluke. „To je samo naša odluka, mi kao odbornici imamo pravo da podnesemo zahtev, a o bezbednosti u sprovođenju takve odluke odlučuju policija Kfor i Euleks. Ne verujem da će se ta odluka odmah sprovesti jer je i ranije bilo donesenih odluka koje nisu odmah primenjivane“, rekao je Ugljanin. Odbornik Dušan Milinović, jedini srpski odbornik u lokalnoj skupštini koji nije napustio svoj mandat kada su svi Srbi napustili kosovske institucije,tokom rasprave rekao je da je ovo bezbednosno rizičan potez i zatražio odlaganje ovakve odluke. „Mislim da nije vreme da sada kada faktički nemamo ni policiju na terenu i kada se suočavamo sa mnogim bezbednosnim problemima da izlazimo sa jednom ovakvom odlukom. Mislim da će ovo samo stvoriti dodatne probleme za sve zajednice i ja ću glasati protiv ove odluke“, rekao je Milunović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here