Električna energija u Srbiji od danas je skuplja osam odsto za građane, male kupce i privredu, a gas deset odsto.

Prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama (domaćinstva i mali kupci) iznosiće, po odluci Saveta Agencije za energetiku (AERS), 9,50 dinara po kilovatsatu (kWh), bez poreza i taksi, odnosno 13,31 dinar po kWh sa porezima i taksama i veća je osam odsto u odnosu na prethodnu prosečnu cenu.

Agencija je navela da će i nakon te korekcije cena električne energije za garantovano snabdevanje u Srbiji, bez taksi i poreza i dalje biti jedna od najnižih u Evropi. Savet AERS-a dao je saglasnost i na odluke organa upravljanja 31 javnog snabdevača gasom da taj energent poskupi i prosečna cena će biti veća deset odsto. Tako će gas koštati 4,13 dinara po kWh bez poreza i taksi, odnosno 4,55 dinara po kWh sa porezima i taksama.

Agencija je navela da će i nakon tog poskupljenja prosečna cena prirodnog gasa za javno snabdevanje u Srbiji biti, bez taksi i poreza, jedna od najnižih u Evropi. Električna energija za privredu po preporuci Vlade Srbije Elektorprivredi poskupela je sa 102,6 evra po megavatu na 110,81 evro po megavatu, ili za oko osam odsto.