Beogradski energetski forum, BEF 2023, počeo je danas, a skup su otvorili uvodnim obraćanjem Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike Srbije, Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske, i Dimitrije Knjeginjić, generalni direktor „Lafarž Srbija“.

Regionalna energetska konferencija Beogradski energetski forum 2023 održava se u hotelu Kraun plaza 8. i 9. maja, a organizatori najavljuju oko 400 učesnika, uključujući donosioce odluka iz Srbije, Jugoistočne Evrope i Evropske unije.

Energetska tranzicija i energetska stabilnost i nezavisnost su naša dva glavna zadatka u oblasti energetike, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije Dubravka Đedović i navela da je neophodno obezbediti put ka čistijim izvorima energije, a s sa druge strane energetsku sigurnost i nezavisnost.

„Mi se velikim delom oslanjamo na energiju dobijenu iz uglja, a ubuduće ćemo morati da jačamo naše hidro potencijale jer raste privredna proizvodnja u našoj zemlji i biće nam potrebno da što više struje proizvodimo iz domaćih kapaciteta kako bismo zadovoljili potrebe i privrede i građana“, rekla je ministarka na otvaranju Beogradskog energetskog foruma.

Učesnici BEF 2023 će razgovarati o najvažnijim energetskim izazova regiona među kojima su kako uspešno sprovesti energetsku tranziciju ka niskougljeničnoj ekonomiji u skladu sa principima Zelene agende, zatim kako  dekarbonizovati sektor energetike, ali i druge sektore.  Na konferenciji će se govoriti i o tome kako obezbediti infrastrukturu, tehnologije i kapital za nove nisko-ugljenične i zelene kapacitete i kroz međusobnu saradnju zemalja regiona, kao i saradnju sa važnim partnerima iz celog sveta obezbediti energetsku sigurnost i bezbednost.