Sednica skupštinskog Odbora za obrazovanje bez analize slučaja masovnog ubistva u školi

0
44

Opozicioni članovi Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo u Skupštini Srbije tražili su da se na današnjoj sednici razgovara o masovnom ubistvu koje se dogodilo u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i ostavci ministra prosvete Branka Ružića, ali su ti zahtevi odbijeni.

Predsednik Odbora Marko Atlagić, iz Srpske napredne stranke, objasnio je da je u pitanju nastavak sednice koja je počela u sredu, 3. maja i prekinuta upravo zbog tog događaja, te da zbog toga nije moguće dopunjavati dnevni red.

“Nećemo danas analizirati slučaj koji je bio, nema ni potrebe, jer moramo imati elemente (izveštaje nadležnih organa)”, rekao je Atlagić i naveo da su na dnevnom redu izveštaji o radu resornih ministarstava za koja je zadužen taj odbor.Naveo je da će se odbor sigurno sastajati više puta na temu masovnog ubistva u školi i da je uveren da će se usaglasiti oko nekih savetodavnih mera koje će moći da upute ministarstvima.Komentarišući zahtev da se na dnevni red stavi i odluka ministra prosvete Branka Ružića da podnese ostavku, Atlagić je kazao da ni to neće biti stavljeno na dnevni red, jer ministarstvo radi u punom sastavu, bez obzira da li je ministar podneo ostavku ili ne.

Član odbora iz Demokratske stranke Branimir Jovančićević ocenio je da je na dnevni red trebalo da bude uvrštena vanredna tačka koja bi se odnosila na sve što se dešavalo i donošenje stava odbora.

“Predsedavajući je rekao moramo da institucijama, kao što je ministarstvo, prepustimo da radi svoj posao. Međutim, ja ulogu skupštinskog odbora doživljavam i kao savetodavnu. Mi bismo morali da upotrebimo neka svoja znanja i stručna iskustva da damo neke savete da se tragična situacija ne bi ponovila”, rekao je Jovančićević. Ocenio je da je bilo potrebno otvoriti posebnu tačku dnevnog reda, ali da bi članovi odbora u svakom slučaju i kroz postojeće tačke dnevnog reda trebalo da se vrate na tu temu i govore o njoj. Član odbora iz koalicije NADA Ljubinko Đurković kazao je da je očekivao da će, nakon što je sednica prekinuta prošle nedelje, nastavak biti posvećen pronalaženju uzroka i sagledavanju posledica, kao i preduzimanju mera tragičnog događaja u beogradskoj OŠ “Vladislav Ribnikar”.

“Očekivao sam da ćemo danas na stolu imati izveštaj nadležnih institucija koje imaju neke polazne podatke, da ne bude to samo sa raspoloživim informacijama iz medija”, rekao je Đurković. On je predložio organizovanje posebne sednice koja bi predložila određene mere i Skupštini Srbije i nadležnim ministarstvima. Članica odbora iz stranke Zavetnici Dragana Miljanić kazala je da je danas trebalo raspravljati i o ostavci ministra prosvete Branka Ružića, kao i o tome šta će biti sa tim ministarstvom nakon Ružićeve ostavke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here