U ponedeljak je poslednji dan za plaćanje dva poreza – Sledi još obaveza do kraja godine

0
19

Dva važna poreza 15. maja dolaze na naplatu – porez na imovinu i porez na dohodak građana. U toku godine građani će plaćati još mnoge poreze, a neke porodice i po sedam ukupno. Tako ukupna cifra koju godišnje izdvoje na ime državnih nameta prosečnu porodicu može da dostigne i po nekoliko stotina evra.

Pored poreza na imovinu, najveći broj građana plaća i porez prilikom registracije automobila. Vlasnici čamaca takođe plaćaju naknadu pa neka je u pitanju i drveni čamac. Plaća se i porez na njive, placeve, poljoprivredno zemljište, ali i na oružje i grobno mesto. Mnogi građani, oni sa boljim platama, (preko 3,7 miliona dinara neto godišnje) plaćaju i porez na dohodak.

U okviru godišnjeg poreza na imovinu svi vlasnici stanova, kuća, vikendica i drugih nekretnina dužni su da plate sumu koju propisuje lokalna samouprava. Iznos se određuje na osnovu cene kvadrata na teritoriji opštine u prethodnoj godini, a ovaj porez može da se plati u 4 kvartalne rate, koje dospevaju u februaru, maju, avgustu i novembru. Tako, na primer, za manji stan u novogradnji u nekoj od beogradskih opština koje ne pripadaju samom centru, godišnji porez kreće se od 70 evra pa naviše. Rok za plaćanje druge rate poreza na imovinu fizičkih lica za ovu godinu dospeva na naplatu 15. maja, a ukoliko se ova obaveza ne plati na vreme, može papreno da košta svaki dan kašnjenja. Stručnjaci preporučuju da se građanima ne isplati da prekoračuju rokove jer pored uvećanog poreza na imovinu, ukupno zaduženje može da im optereti i zatezna kamata od desetak odsto ali i kazna od 50.000 dinara.

Porez na upotrebu motornih vozila, koji se plaća prilikom redovne godišnje registracije, promenjen je, pa tako za automobile koji najčešće sreću na našim ulicama, sa kubikažom od 1.150 do 1.600 cm3 iznosi oko 2.800, odnosno oko 6.000 dinara.

Za plutajuće ugostiteljske objekte porez se plaća prema površini koju zauzimaju i iznosi nešto ispod 1.500 dinara po kvadratu. Vlasnici novih čamaca bez kabine, dužine do 5 metara, plaćaju godišnji porez od 4.000 do 40.000 dinara, u zavisnosti od snage motora. Za plovila starija od 10 godina iznos se kreće od oko 2.800 do oko 29.000 dinara. Porez na nove “kabinaše” kreće se od 6.750 do 43.300 dinara, a na brodove i jahte sa motornim pogonom od 67.000 do 270.000 dinara.

Porez na registrovano oružje plaća se za svaku kalendarsku godinu, i to na automatsku pušku, poluautomatsku pušku i oružje za ličnu bezbednost kategorije B (pištolji). Krajem svake godine Poreska uprava, nakon obrade podataka MUP, predaje pošti rešenja poreza na registrovano oružje poreskim obveznicima, i isti je i jedinstven za sve poreske obveznike na teritoriji Republike Srbije. Ovaj porez se plaća u godišnjem iznosu, po svakom komadu oružja, i to: automatska puška: 15.010 dinara, poluautomatska puška: 6.020 dinara, oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje: 4.070 dinara, oružje za ličnu bezbednost kategorije B za koje je izdata isprava za držanje i nošenje oružja (uključujući i oružani list za pravna lica i preduzetnike): 20.290 dinara.

Porez na poljoprivredno zemljište razlikuje se od grada do grada, baš kao i porez na ostale nekretnine, odnosno stanove i kuće. Lokalna samouprava određuje iznose, na osnovu prosečne cene kvadrata u prethodnoj godini. I to je drugi porez koji muči mnoge građane, a posebno one koji imaju njivu od koje nemaju nikakve koristi – jednostavno su je nasledili i ne koriste je.

Porez na dohodak je oporezivanje prihoda fizičkog lica, a naplata ove vrste poreza kod nas se najčešće vrši mesečno, kroz oporezivanje plata (“porez na zaradu”). Poslodavac je dužan da ovu sumu obračuna i uplati poreskim organima u ime radnika, a poreska stopa iznosi 10 odsto bruto plate, s tim što postoji manji neoporezivi iznos (u 2020. iznosi 16.300 dinara). Drugi, manje zastupljen pristup oporezivanju dohotka je oporezivanje preduzetnika – paušalno i putem oporezive dobiti. Posebno se oporezuju drugi prihodi koji ne potiču od plata, kao što su prihodi od kapitala gde poreska stopa iznosi 15 odsto, ili na izdavanje nepokretnosti gde poreska stopa iznosi 20 odsto. Pored toga, postoji i posebni godišnji porez na dohodak, koji se plaća na visoke prihode, odnosno na one iznad trostruke prosečne godišnje zarade u zemlji. Poreska stopa za prihode do šestrostrukog iznosa prosečne zarade iznosi 10 odsto, a za iznose preko tog limita 15 procenata.

Nosioci prava korišćenja grobnog mesta plaćaju u Beogradu godišnje oko 1.500 dinara, za zakup i održavanje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here