Multisektorski sastanak na temu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici

0
54

18. maja u Srbiji se obeležava dan sećanja na žene žrtve nasilja i tim povodom održan je multisektorski sastanak na temu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja, Vlada Srbije ustanovila je 18. maja 2017. godine u cilju podsećanja na rizik od femicida i njegove posledice, da iskazuje puno razumevanje za zabrinutost građanki i građana i izražava duboku žal za svim ubijenim ženama i devojčicama, saosećajući ujedno i sa svim ženama i devojčicama koje su izložene nekom vidu nasilja.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da bi trebalo pokrenuti inicijativu da Ministarstvo unutrašnjih poslova kvalifikovano prikuplja i javno objavljuje podatka o femicidu, jer jedino pripadnici MUP obavljaju uviđaje ubistava i mogu da evidentiraju pol žrtve i počinioca, bez obzira da li je ubistvo počinjeno u porodici ili na javnom mestu.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić rekla je da se u zdravstvenom sistemu primenjuje poseban protokol za zaštitu i postupanje sa ženama koje su pretrpele nasilje.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prave će i dalje pružati svoj doprinos u borbi protiv kulture nasilja, uz istovremenu afirmaciju ključnih vrednosti demokratskih društava – vrednosti tolerancije, dijaloga i međusobnog uvažavanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here