Vučić o protestima poljoprivrednika – Država može onoliko koliko je realno i ozbiljno

0
53

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je predložio Vladi Srbije povećanu premiju za mleko sa 15 na 19 dinara, odnosno po grlu stoke sa 30.000 dinara na 40.000 dinara, kao i prelevmane za sir sa 30 na 300 dinara, a biće uvedeni i prelevmani na evaporisano mleko, takođe u iznosu od 300 dinara.

Ljudi su govorili o teškoj poziciji i tražili pomoć, naveo je Vučić koji je jutros imao sa predstavnicima odgajivača goveda i mačvanskih mlekara. On je istakao da će uvek pomoći male domaćine, a ne da ogroman novac ide samo tajkunima. „Siniša Mali je usput računao koliko i šta možemo, pošto smo istim kolima došli“, rekao je Vučić i dodao da je na osnovu te račnice, Vladi predložio i zamolio je da na današnjoj sednici razmotri povećanje subvencija. „Kada povećavate sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu onda je to oko 20 miliona evra, a kada povećavate cenu premije za mleko to je 7,5 ili osam miliona evra po dinaru“, objasnio je Vučić. Vučić je naveo da će predložiti da u sledećem sledećem budžetu subvencija bude najmanje 55.000 dinara, jer se želi jačanje malog stočara.

„Nikada neće biti dovoljno, ni pre 20, 30 godina nije bilo, i za 30 godina, uvek će postojati protesti itd. Ali možemo da sagledamo šta je pravično, da ne ulažemo samo ogroman novac u tajkune, nego kako da pomognemo domaćinu, seljaku koji ne može da skupi novac za pola polovnog traktora“, naveo je on. Iako smatra da je reč o budžetu za poljoprivredu koji ranije „nismo mogli ni da sanjamo“, Vučić je kazao da nekako „pare uvek zaršve kod najbogatijih“. „Nekad nas ucene repom, nekad suncokretom, nekad ne znam čime. Problem je i kod dela službenika zbog korupcije, a možda i ne koristimo dovoljno pametno resurse, a naravno postoji i politički faktor“ naveo je. Vučić je precizirao i da će se danas donete odluke važiti retroaktivno od 1. aprila, odnosno početka drugog kvartala.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here