Zablude: Zašto se suši kajsija?

0
76

Prevremeno sušenje kajsije predstavlja, bez sumnje, najštetniju pojavu kada se radi o uspešnom gajenju ove voćke. Često iz neznanja ljudi ne mogu da spreče ovu vrlo štetnu pojavu.

Zbog sušenja pojedinih stabala koje počinje rano, već posle treće, četvrte godine od sadnje, zasad se proređuje i grane suše, pa čak krče i čitavi zasadi, što ovu voćku čini sve manje rentabilnom i često dovodi u pitanje njeno dalje uspešno gajenje. Ova zabluda, koja rezultira velikim ekonomskim štetama, često je razlog zabrinutosti mnogih voćara i odgajivača kajsije.

Sušenje kajsije ili takozvanu apopleksiju prouzrokuju razni činioci kao što su niska temperatura, inkopatibilnost podloge i plemke, poremećaji u fiziologiji ishrane, razne vrste parazita i gljiva. Svi ovi pobrojani činioci u stanju su da prouzrokuju sušenje kajsije.

Da biste sprečili sušenje kajsije pre svega treba paziti da ne dođe do raznih povreda debla i grana kajsije u fazi mirovanja, odnosno od početka jeseni do proleća.

Preporučuje se izvođenje rezidbe u proleće jer su u proleće manje mogućnosti za razvoj bolesti.

Takođe, kajsiju treba kalemiti na visini od 8 do 120 i više centimetara.

Zasade zasnivati na severnom i severozapadnom položaju zemljišta. Južna strana manje odgovara, usled čestih kolebanja temperature i povoljnijih uslova za razvoj bolesti.

U jesen, odmah posle početka otpadanja lišća, ili kada je 50 posto lišća otpalo, kao i u rano proleće pre početka vegetacije, poželjno je prskati kajsije preparatima na bazi bakra, odnosno bakar-oksihlorida.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here