Hladnjačarima kredit države od dve milijarde dinara za isplatu prošlogodišnje maline

0
69

Predstavnici države i Udruženja malih i zadružnih hladnjača i proizvođača maline „Naše voće Srbija“ dogovorili su na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić da se nagomilani problemi u domaćem malinarstvu reše obezbeđivanjem kredita od dve milijarde dinara, putem kojih će se u potpunosti isplatiti prošlogodišnji rod.

Prema dogovoru, hladnjačarima koje imaju malinu na lageru će biti obezbeđene državne pozajmice ukupne vrednosti oko 17 miliona evra, koji će oni obavezno usmeravati na isplatu proizvođača.

Kredit je po modelu garantne šeme sa kamatom koju subvencioniše Ministarstvo poljoprivrede, i sa grejs periodom, a dogovoreno je da se krediti plasiraju preko banke Poštanske štedionice.

„Obaveza je da se napravi sporazum između malih hladnjača i proizvođača o modelu konačne isplate, jer sada je sav teret poremećaja na tržištu je u rukama malih hladnjača. Mi pokušavamo da isplatimo malinu koja nam je na lageru“, rekao je Božo Joković, predstavnik udruženja „Naše voće Srbije“.

Dogovor podrazumeva da se kabinetu ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković do ponedeljka, 29. maja dostavi konačan spisak dugovanja, sa sporazumom male hladnjače i svakog proizvođača registrovanog gazdinstva, koji su potpisale obe strane.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here