Hag – Stanišić i Simatović osuđeni na po 15 godina zatvora

0
53

Haški tribunal pravosnažno je osudio bivšeg načelnika Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i njegovog pomoćnika Franka Simatovića Frenkija na po 15 godina zatvora.

Žalbeno veće je utvrdilo da su oni odgovorni kao pripadnici udruženog zločinačkog poduhvata za zločine koje su razne srpske snage počinile 1992. godine u Bosni i Hercegovini – u Biljeljini, Zvorniku, Bosanskom Šamcu, Doboju i Sanskom Mostu, i za zločine počinjene 1995. godine – u Trnovu i Sanskom Mostu. Takođe su proglašeni odgovornim za ubistvo počinjeno u Daljskoj Planini u Hrvatskoj u junu 1992. Ponovljeno suđenje dvojici bivših čelnika državne bezbednosti Srbije poslednji je veliki proces pred Haškim tribunalom, koji danas postoji pod imenom Mehanizam za međunarodne krivične sudove.

Na kraju saopštenja suda se ističe da je predsedavajući sudija konstatovala da izricanje ove presude predstavlja ključnu tačku u mandatu Mehanizma da nastavi da vrši stvarnu, vremensku i personalnu nadležnost Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju koji je zatvoren 2017. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here