Vučić u Kišinjevu – Daćemo sve od sebe da se stvari vrate u normalu i deeskaliraju

0
22

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sreo se na Samitu Evropske političke zajednice u Kišinjevu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom. Glavna tema sastanka su incidenti na Kosovu poslednjih dana, kada su povređene desetine civila i vojnika KFOR-a, tokom pokušaja novoizabranih albanskih gradonačelnika da uđu u opštinske zgrade u opštinama u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo.

Vučić je iz glavnog grada Moldavije zatražio smirivanje „sukoba”, dodajući da sa „3,4 odsto nisu legitimni izbori”. „Daćemo sve od sebe da stvari se vrate u normalu i da se deeskaliraju, a hoće li se to desiti ne zavisi samo od nas. Za tango je potrebno dvoje”, poručio je Vučić. Upravo od jeseni prošle godine počela je diplomatska akcija u kojoj evropski pregovarači podstiču dijalog Beograda i Prištine, na platformi francusko-nemačkog predloga za rešenje.

Na marginama skupa u Kišinjevu, predsednik Srbije sreo sa brojnim zvaničnicima među kojima su i austrijski kancelar Karl Nehamer, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Na samitu čija je glavna tema bezbednost Evrope tokom ruske agresije, Vučić se sreo i sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. Učestvuju i lideri iz regiona, među kojima su i crnogorski predsednik Jakov Milatović, kao i srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski i premijer Albanije Edi Rama.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here