Brnabić – Nova radna mesta u fabrici „Vaker Najson“ u Kragujevcu

0
37

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Kragujevcu svečanom otvaranju fabrike „Vaker Najson”, koja će proizvoditi čelične delove i opremu za građevinske mašine, a u kojoj će posao naći 200 mladih ljudi.

Premijerka Brnabić je tom prilikom istakla da Kragujevac, posle mnogo godina, ponovo postaje ne samo motor razvoja Srbije, već i tehnološki naprednog razvoja, napomenuvši da je na tome država dugo radila. Premijerka je izrazila zahvalnost našim partnerima, kompanijama i investitorima iz Nemačke za njihovo poverenje u Srbiju, istakavši da su nemački ulagači među najopreznijima, a samim tim su i jedni od najboljih i najkvalitetnijih investitora. Prema njenim rečima, oni, pored novih radnih mesta i novca, donose i nova znanja, tehnologije i jednu od najboljih poslovnih etika i standarda poslovanja, pa su tako deo i društvenih reformi u Srbiji. Ona je ukazala na to da je Nemačka najvažniji ekonomski i trgovinski partner naše zemlje, kao i najveći bilateralni donator, preciziravši da je tokom 2022. godine ukupna spoljnotrgovinska razmena robe i usluga dostigla približno 10 milijardi evra.

Predsednica Vlade je podsetila na to da je 2022. godina bila rekordna u tom smislu i da je Srbija privukla 4,4 milijarde evra stranih direktnih investicija, a da tokom 2023. godine postoji mogućnost da taj rekord bude oboren. Prema njenim rečima, u prvom kvartalu ove godine nivo stranih direktnih investicija iznosio je 783,9 miliona evra, što je za 39,6 odsto više nego u istom periodu prethodne godine. Po svemu sudeći, iako su izazovna vremena, ako nastavimo ovako, mi ćemo uspeti da postavimo novi rekord u privlačenju stranih direktnih investicija, rekla je predsednica Vlade. Brnabić je predočila da privlačenje stranih direktnih investicija za Srbiju znači nova i bolje plaćena radna mesta, ali i sveukupan dalji napredak, ukazavši na to da će sa drugom fazom nemačkih investicija u Kragujevcu biti otvoreno, pored ovih 200, dodatnih 800 radnih mesta.

Generalni direktor „Vaker Najson grupe” Karl Tragl rekao je da je kompanija doživela ogroman rast poslednjih godina i da je to razlog za izgradnju novog proizvodnog pogona. U prvoj fazi, kako je istakao, izgrađeno je 20.000 kvadrata proizvodnog prostora, dok je u narednoj fazi, koja je već započeta krajem aprila ove godine, predviđeno proširenje za dodatnih 30.000 kvadrata do kraja naredne godine. Fabrika u Kragujevcu je za nas posebno važna zbog stručnosti i posvećenosti naših zaposlenih i mi veoma cenimo stabilnu ekonomsku situaciju, kao i podršku Vlade Srbije i lokalne samouprave, rekao je on. „Vaker Najson” posluje u Kragujevcu već 16 godina u sektoru proizvodnje zavarenih čeličnih konstrukcija i delova za građevinske mašine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here