Brnabić sa predstavnicima Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa i Centra Utoja

0
49

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je država spremna da učini sve što je potrebno da pomogne porodicama, učenicima i nastavnicima škole “Vladislav Ribnikar”, ali uz poštovanje mišljenja i u dogovoru sa Savetom roditelja škole i porodicama nastradale dece.

Ana Brnabić je razgovarala sa predstavnicima Norveškog centra za studije nasilja i traumatskog stresa i Centra Utoja koji su joj preneli iskustva u vezi sa periodom posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja 2011. godine, kada je ubijeno 69 ljudi, većinom mladih osoba.Ona je istakla da tragedije, poput one koja se dogodila 3. maja ove godine u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” menjaju čitavu zemlju zauvek i apsolutno iziskuju adekvatan odgovor i punu podršku porodicama nastradalih.

Celo društvo prolazi kroz stresni period, ukazala je Ana Brnabić, koja je predstavnicima Norveškog centra zahvalila na dolasku u Beograd i podršci koju su pružili članovima Saveta roditelja, stručnjacima u Institutu za mentalno zdravlje sa kojima su razgovarali.Predstavnici Norveškog centra i stručnjaci za post-traumatski tretman i kulturu sećanja preneli su premijerki Srbije svoja iskustva posle tragedije na ostrvu Utoja 2011. godine i ukazali da je u ovom trenutku neophodno obezbediti dovoljno vremena za oporavak porodicama nastradalih učenika i kreirati timove stručnjaka različitih profila koji će im pružiti punu psihološku i svaku drugu vrstu podrške.To su mere koje su dale razultate u njihovoj zemlji, podvukli su oni, saopštila je Vlada Srbije.

Norveška je, posle tragičnog događaja na ostrvu Utoja, osmislila modele programa za rad multidisciplinarnih timova sa mladima i to u prepoznavanju ugroženih, praćenju njihovog zdravstvenog stanja i njihov dugoročni psiho-socijani oporavak.Tim eksperata čine članovi tri institucije: Utoja centra, Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju iz Trondhajma – NTNU i Centra za studije o nasilju i post-traumatski stres – NKVTS i oni su razgovarali sa članovima Saveta roditelja Osnovne škole “Vladislav Ribnikar” i psihijatrima i psiholozima sa Instituta za mentalno zdravlje.

U planu je i poseta mestima gde se desilo drugo masovno ubistvo u opštinama Mladenovac i Smederevo, saopštila je Vlada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here