Premijerka Ana Brnabiće izjavila je, posle sastanka sa predsednicom EBRD Odil Reno-Baso u Londonu, da bi sutra ta banka trebalo na Bordu direktora da odobri kredit Srbiji od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti za dodatnu izgradnju naučno-tehnoloških parkova.

Brnabić je najavila da će u narednih desetak dana biti objavljena prva aukcija za davanje podsticaja proizvođačima struje iz obnovljivih izvora energije i nove kapacitete. Brnabić je rekla da će sutra biti formalno odobren krediti i zatim potpisan u petak ujutru u Beogradu.

„Nastavljamo da ulažemo, pre svega, u naše mlade, obrazovane i kreativne i inovativne ljude, i što mi je posebno važno, a to je da nastavljamo da ulažemo van Beograda“, istakla je Brnabić. Premijerka je rekla da je imala dobar sastanak sa predsednicom EBRD.

„Imam lepe vesti za građane Srbije, na Odboru treba da se usvoji kredit Srbiji od 80 miliona evra, od čega će 70 miliona evra biti za i izgrađu dodatjnih naučno-tehnoloških parkova u Srbji. To je za fazu 2 NTP u Nišu, gde će biti još jedan NTP, zatim faza 2 NTP u Čačku, za NTP u Kruševcu, gledamo i za NTP Kragujevac. Biće tu i novca i za Beograd, iako sa EIB već radimo fazu 2 NTP u Beogradu“, rekla je Brnabić.

Naglasila je da se NTP Niš pokazao kao jedan od najuspešnijih NTP, jer se tu kreiraju, kako je rekla, neverovatni proizvodi i usluge, i postoji velika energija. Dodala je da je njena želja da se što pre krene u gradnju dodatnih zgrada u Nišu i Čačku. Imamo velike planove, navela je Brnabić i zahvalila EBRD jer su razumeli koliko nam je tu potebna pomoć za oslobođanje dodatog potencijala u toj oblasti.

„Završili smo sve analize i izveštaje u rekordnom roku i njihov proces odobravanja je trajao za manje od godinu dana“, navela je premijerka. Istakla je da je saradnja Srbije i EBRD odlična u oblasti energetike, zelene tranzicije, energetske efikasnosti i održivost, zelenoj agendi, zatim kada je reč o boljem kvalitetu vazduha u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here