Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević, u prisustvu ministra odbrane Republike Kipar Mihalisa Jorgalasa, položio je danas venac na vojnom groblju Makedonitisa na Kipru.

Ministar Vučević venac je položio u pratnji brigadnog generala Gorana Momčilovića i brigadnog generala Sava Iriškića.Nakon ceremonije polaganja venca, ministar Vučević je u knjigu posetilaca upisao: „Junaci, oslobodioci, vi koji ste ispunjeni ljubavlju prema svojoj zemlji odbranili svaki njen pedalj i izvojevali slobodu čuvajući čast svog naroda. Uz izraze dubokog, večnog poštovanja i divljenja, uveren sam da će Republika Kipar zauvek čuvati uspomenu na vaše junačke podvige i slavnu istoriju koju ste ispisali. Neka uspomena na vas večno živi!“

Vojno groblje Makedonitisa, kako je zvaničan naziv grobnice u naselju Makedonitisa, nalazi se tri kilometra zapadno od Nikozije i tu su sahranjeni Grci i Kiprani koji su izgubili živote tokom turske invazije 1974. godine. Istorijski događaj povezan sa ovom lokacijom desio se 22. jula 1974. kada je oboren vojni avion „Nortatlas“. Poginuo je 31 vojnik, a samo je jedan preživeo. Dan nakon obaranja aviona na tom mestu vodila se jedna od najžešćih bitaka – odbrana nikozijskog aerodroma od nadolazećih mnogobrojnijih turskih snaga. Aerodrom je odbranjen i sledećeg dana je vrhovna komanda Kiparske vojske odlučila da preda aerodrom pod upravu Ujedinjenih nacija, što je i danas slučaj. Na ovom groblju 2018. godine svečano je postavljen avion, identičan onom koji je oboren 1974. godine, a na ulazu u groblje postavljen je spomenik Majci svih nestalih osoba, na kojem su na kamenim pločicama ispisana imena poginulih.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here