MUP izdao uputstvo za ponašanje tokom poplava

0
22

Zbog obilnih padavina u Srbiji je na snazi vanredna situacija u 37 gradova i opština, a Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je uputstvo građanima kako da se ponašanju u takvim situacijama i da prate informacije preko radija, televizije i putem interneta.

„Budite svesni da su bujične poplave moguće, ukoliko postoji rizik odmah pređite na više spratove kuće i ne čekajte instrukcije da biste to uradili. Držite se dalje od električnih kablova. Izbegavajte oblasti koje su pod klizištima i odronima i ne ometajte spasilačke ekipe u njihovom radu“, navodi se na Instagram profilu MUP-a.

Ukoliko je evakuacija neophodna, kako se navodi, potrebno je da građani uzmu pripremljene nužne stvari, po mogućstvu organizovano i da napuste domaćinstvo i da se sklone na sigurno, kao i da sarađuju sa spasilačkim ekipama. „Ako živite nizvodno od brana informišite se koji je signal za opasnost, koliko vremena vam je potrebno da se sklonite i koja je sigurna granica za sklanjanje u slučaju njenog rušenja“, dodaje su u upustvu. Preko sredstava javnog informisanja potrebno je da građani prate stanje i upozorenje od mogućih poplava. MUP savetuje ukoliko građani imaju vremena, potrebno je da obezbede svoj dom, isključe struju na glavnom prekidaču i sve električne uređaje.

Iz MUP-a dodaju i upustva o tome kako da se građani ponašaju u slučaju da moraju da napsute svoj dom. „Ne hodajte kroz vodu, kretanje kroz vodu dubine 15 cm može izazvati pad. Ukoliko morate da hodate kroz vodu, hodajte tamo gde se ne pomera i koristite štap da bi proverili dubinu i da li je tlo čvrsto“, dodaje se. Iz MUP-a apeluju na građane da ne ulaze vozilom u polavljena područja, kao i da ne prelaze brzake i potoke pešice niti kolima. Ukoliko je moguće, potrebno je da se evakuišu domaće životinje ili da se puste iz zatvorenih objekata. MUP dodaje da građani treba da budu pripremljeni u slučaju da moraju da napuste svoje domaćinstvo, pripreme ranac ili torbu sa ličnim dokumantima i najosnovnijim stvarima – ako je moguće gumene čizme, flašu sa pijaćom vodom, toplu garderobu i baterijske lampe.

Nakon polava, savetuju iz MUP-a, potrebno je da se slušaju izveštaji na vestima o vodosnabdevanju, kao i da li je bezdbeno da se pije voda. Iz MUP-a apeluju da voda može biti pod strujnim naponom od podzemnih kablova, kao i da budu pažljivi u oblastima sa kojih se plavna voda povukla, jer su putevi možda oštećeni i opasni. „Vratite se u domove samo pošto nadležne službe proglase da je bezbedno. Ne koristite električne aparate pre provere. Očistite i dezinfikujte površine“, ističe se u usputstvu MUP-a.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here