Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković održala je sastanak sa 33 gradonačelnika i predsednika opština u Srbiji, koji su ove godine dobili sredstva Ministarstva kulture za izgradnju, obnovu i adaptaciju kulturnih centara i drugih objekata kulture na konkursu „Gradovi u fokusu 2023“.

Za ovogodišnji konkurs je opredeljeno 350 miliona dinara, kao i u prethodne dve godine, kada je obnovljeno 78 objekata, dok će u ovoj godini 33 objekta dobiti nov i moderan izgled.

Gojković je naglasila da su gradovi i opštine i ove godine pokazali veliku zainteresovanost za to da uz podršku Ministarstva rade na obnovi infrastrukture u kulturi, čime se stvara ambijent za kvalitetnije uslove rada mnogih domova kulture, muzeja, arhiva, biblioteka i drugih ustanova kulture širom Srbije.

Ona je pozvala lokalne samouprave koje su ove godine dobile sredstva, da u što kraćem roku krenu u realizaciju podržanih projekata.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su na ovaj način, u najvećem broju slučajeva decenijama devastirani objekti, u poslednjih nekoliko godina dobili novi sjaj i mogućnost da se održavaju kulturni programi najrazličitijih formi, a građani nove i moderne prostore za kulturni sadržaj.

Putem konkursa „Gradovi u fokusu“, koji je pokrenut 2016. godine, u značajnoj meri obnovljena je infrastruktura u brojnim lokalnim samoupravama.

Od tada je podržano 149 projekata – obnova i rekonstrukcija kulturnih centara, pozorišta, bioskopa, muzeja i galerija i ukupno je opredeljeno više od 1,5 milijarde dinara, od čega je samo u poslednje dve godine izdvojeno 700 miliona dinara za 78 projekata.