MUP upozorava na rizik od poplava zbog najavljene kiše

0
17

Zbog najavljenih padavina do 25. juna, Sektor za vanredne situacije MUP-a prosledio je upozorenje za preduzimanje preventivnih i operativnih mera u cilju sprečavanja i otklanjanja posledica vremenskih nepogoda i zaštite života ljudi, materijalnih i kulturnih dobara, kao i spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava i mogućnosti hitnog reagovanja, saopšteno je iz MUP-a.

Upozorenje za preduzimanje preventivnih mera prosleđeno je preko svih 27 organizacionih jedinica u Srbiji, gradonačelnicima, predsednicima opština kao i načelnicima upravnih okruga, kao komandantima štabova za vanredne situacije.

„U cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom od poplava i pojave bujičnih poplava, ukazano je da se obezbedi mogućnost hitnog reagovanja, kao i da se stave u pripravnost nadležne komunalne službe i svi ostali subjekti koji su osposobljeni za reagovanje u ovakvim situacijama“, dodaje se.

Takođe, u saradnji sa predstavnicima vodoprivrednih preduzeća, nadležnim inspekcijskim i komunalnim službama, potrebno je, kažu, izvršiti procenu trenutnog stanja zaštitne infrastrukture na rekama, sa posebnom pažnjom na već identifikovane kritične lokacije i na pojavu novih kritičnih mesta.

Prema prognozi, u subotu će padavine zahvatati deo južnije od Beograda. Najveća šansa za pljuskove i grmljavinu jeste na istoku i jugu. U subotu veče očekuje se prestanak padavina u celoj zemlji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here