Sve što treba da znate za prateće biljke lubenice

0
77

Ako planirate da gajite lubenicu, razmislite o uzgoju i pravilima za prateće biljke lubenice, a ne uzgoju lubenice kao monokulture. Ovaj pristup nudi mnoštvo prednosti, uključujući besplatnu kontrolu štetočina, izvorno đubrivo i jednostavno maksimiziranje prostora u vašoj bašti.

Uzgoj lubenice može biti izazovan, ali prateće biljke mogu igrati važnu ulogu u poboljšanju uspeha i prinosu. Jedna od ključnih prednosti pratećih biljaka je njihova sposobnost suzbijanja korova. Lubenice su vinske biljke koje se šire po zemlji, ali kada sadite prateće biljke između redova lubenica, one će prekriti tlo i sprečiti rast korova, čime će se smanjiti potreba za ručnim plevljenjem.

Pored suzbijanja korova, prateće biljke mogu privući korisne insekte koji će pomoći u oprašivanju lubenica i suzbijanju štetočina. Na primer, cvetovi nekih pratećih biljaka privlače pčele i druge oprašivače, čime se povećava broj cvetova lubenice koji će biti oprašeni i povećava se prinos. Takođe, određene biljke emituju mirise koji mogu odbiti štetočine lubenice, poput lisnih uši i buva.

Hranljive osobine zemljišta takođe mogu biti poboljšane uzgojem određenih pratećih biljaka. Neke biljke, poput graška i pasulja, mogu vezivati azot iz vazduha i obogaćivati zemljište ovim važnim hranljivim elementom. Ovo može biti posebno korisno za lubenice, jer one zahtevaju dosta azota za rast i razvoj. Prateće biljke takođe mogu pomoći u poboljšanju strukture zemljišta i zadržavanju vlage.

Kada je u pitanju izbor pratećih biljaka za lubenicu, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora. Prvo, birajte biljke koje imaju plitak korenov sistem kako ne bi konkurisale lubenici za vodu i hranljive materije. Takođe, odaberite biljke koje imaju slične zahteve za sunčevom svetlošću i zalivanjem kao i lubenice.

Neke od pratećih biljaka koje su se pokazale kao dobar izbor za lubenicu su zelena salata, rotkvice, pasulj, kukuruz, grašak, šargarepa, i druge.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here