Tehnički pregledi od danas ipak bez promene – zašto je odloženo i šta se sve gleda na kontroli?

0
21

Od danas, 5. jula je trebalo da važe oštriji propisi prilikom tehničkog pregleda, kao što su merenje ovalnosti diskova i neophodnost postojanje katalizatora, ali je njihova primena odložena.

Primena je odložena za dve godine, do jula 2025, pa će do tada na snazi i dalje biti Pravilnik o tehničkom pregledu vozila od 5. jula 2021. Kako je ranije saopšteno, primena novih rigoroznijih pravila za tehnički pregled, koja je bila planirana od 5. jula,  a odložena je jer je procenjeno da čak četvrtina vozila u Srbiji ne bi prošla tehnički pregled zbog neadekvatne ovalnosti diskova.

Ovalnost diskova će se i dalje meriti na tehničkom pregledu, ali rezultat merenja neće uticati na tehničku ispravnost vozila i na mogućnost registracije. Kada je reč o katalizatorima, sva vozila koja su prvi put registrovana u Srbiji pre 5. jula 2021. i koja nemaju katalizator, takođe će moći da prođu tehnički pregled.

Na tehničkom pregledu, u naredne dve godine, kao i do sada proveravaće se validnost dokumentacije vlasnika vozila, a podaci iz saobraćajne dozvole moraju biti u skladu sa podacima o vozilu, od osnovnih podataka o modelu, pa sve do broja sedišta, boje i težine. Pravilnikom o tehničkom pregledu koji je na snazi propisano je i da svako vozilo mora da ima rezervni točak, reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, sajlu ili uže za vuču, kao i komplet prve pomoći. Tehnička ispravnost podrazumeva i da svi mehanizmi na vozilu moraju biti u potpunosti ispravni. Važan je i spoljašnji pregled, jer se vozilo na tehničkom pregledu detaljno fotografiše.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here