Srbija, Austrija i Mađarska potpisale Memorandum o saradnji u oblasti migracija

0
30

Trilateralni Samit Srbije, Austrije i Mađarske počeo je danas oko 11 sati, a predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana dočekao je ispred austrijske vlade Karl Nehamer.

Nakon trilateralnog sastanka predstavnika Srbije, Mađarske i Austrije, Vučić je rekao da je važno što su tri zemlje danas potpisale trilateralni Memorandum o daljoj saradnji kako bi se ilegalne migracije držale pod kontrolom. – Zadovoljan sam što je ono o čemu se razgovaralo u prethodnim susretima sprovedeno u delo, i što je Austrija u prvoj trećini godine smanjila za 18 odsto broj tražilaca azila nego što je imala prethodne godine – izjavio je Vučić. – Mi smo spremni da nastavimo sa radimo dalje, posebno prema granici sa Severnom Makedonijom. Verujem sa ćemo ovo pitanje uspeti sa držimo pod kontrolom jer je u najboljem interesu naših zemalja i cele Evrope – kazao je Vučić, dodavši da veruje da će se „u godinama pred nama zajednički naći način da se promene trendovi i sačuva evropski napredak“. Kako je rekao, u Beču je izneo stavove Beograda povodom situaciju na Kosovu i Metohiji, ali da zbog različitog odnosa domaćina i gostiju prema tom pitanju nije na tu temu govorio više. Kako je dodao, rekao je šta misli i čemu se nada po tom pitanju.

Premijer Mađarske Viktor Orban kazao je da bi Evropa imala stotine hiljada migranata više da nije Srbije i Mađarske koje sprečavaju ilegalnu migraciju. Rekao je i da dve zemlje štite Evropu na spoljašnjim granicama, i da je od 330.000 migranata na granicama Mađarske čak 270.000 zaustavljeno na srpsko – mađarskoj granici. – Hvala predsedniku Vučiću za saradnju i to što čini za Evropu. Bez Srbije i Mađarske Austrija, Nemačka, Holandija imale bi stotine hiljade migranata više nego sada. Mađarska je u izuzetnoj poziciji i u bliskom susedstvu sa Ukrajinom, gde je rat, i u njoj je migrantska ruta najfrekventnija. Štitimo celu Evropu na spoljašnjim granicama. Kada naše obaveze ne bi ispunjavali bilo bi problema – rekao je on.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je nakon trilateralnog samita Srbije, Austrije i Mađarske, da su tri zemlje uspele da smanje ilegalne migracije, i zahvalio Srbiji na izmeni viznog režima za državljane Indije i Tunisa, zbog čega se broj ilegalnih migranata u Austriji značajno smanjio. On je kazao da se pokazalo da sistem EU za borbu protiv ilegalnih migracija nije najbolje funkcionisao i da su zato tri zemlje uspostavile međusobu saradnju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here