Posle Prvog svetskog rata, u srednjem Banatu su nikla naselja Vojvoda Stepa, Aleksandrovo, Banatsko Karađorđevo, Vojvoda Bojović, Banatski Dušanovac, danas Banatski Dvor, i Banatsko Višnjićevo. U tadašnji Banatski Dušanovac doselila se porodica Bajić. Tu je rođen i Milenko Bajić sa kojim smo razgovarali o formiranju naselja, navikavanju na nove uslove života i čuvanju tradicije od zaborava.

Ključ za razumevanje današnje Vojvodine, između ostalog, jeste i znanje o istorijskim migracijama koje su formirale bogatstvo različitosti, kojim se Vojvodina ponosi. Toj različitosti umnogome su doprineli kolonisti od kojih su neki u Vojvodinu došli posle Prvog, a neki posle Drugog svetskog rata. Porodica Bajić je iz Mokronoge, pokraj Drvara, došla u Banatski Dušanovac, današnji Banatski Dvor, 1928. godine.  Kolonisti su se u novom okruženju suočavali i sa brojnim razočaranjima i problemima jer je stvarnost u Vojvodini bila drugačija od obećanog. Dolazak na novo ognjište donelo je i nova poznanstva te upoznavanje sa drugačijim običajima i kulturama. Tradiciju od zaborava pokušavaju da sačuvaju pričanjem priča svojoj deci i unucima, ali i obeležavanjem godišnjica naseljavanja.

Ceo razgovor sa deda Milenkom o istoriji naseljavanja, nedaćama prilikom dolaska posle ratova, navikavanju na nove uslove života, tradiciji i običajima koji su se i dan danas zadržali moći ćete uskoro da pogledate u okviru emisije „Kolonizacija Srba u Banatu“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here