Ministarka Tanasković: Nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa

0
54

Inspekcije intenzivno kontrolišu promet svinjskog mesa na teritoriji cele Srbije, izjavila je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković i istakla da nema bojazni da će Srbija ostati bez svinjskog mesa zbog afričke kuge svinja.

Tanasković je navela da je problem panika kod farmera koji svoje svinje pokušavaju da transportuju noću alternativnim putevima preko njiva i na taj način šire zarazu.

“Ja sam prethodne nedelje apelovala nekoliko puta, a koristim i ovu priliku da ih zamolim da to ne rade, jer nemaju razloga za to. Oni za svaki kilogram životinje koja je eutanazirana dobijaju naplatu od države po tržišnoj vrednosti na dan eutanazije. Ne postoji ni jedan razlog za brigu, jer oni nemaju gubitak, samo dajte da ne širimo zarazu, koja dolazi preko divljih svinja, ali ovo sada što se proširilo je isključivo zbog ljudskog faktora”, rekla je ministarka.

Navela je da je prošle nedelje zaustavljen jedan kamion na teritoriji Čačka sa 20 prasića koji idu iz zaražene sredine, bez i jednog papira, što je moglo da proširi zarazu.

Ipak, kako je istakla Tanasković, inspekcije su počele sa kontrolama pečenjara, pa je tako na teritoriji Čačka tokom prošle nedelje bilo 17 kontrola ugostiteljskih objekata koje prodaju svinjsko pečenje.

“U šest pečenjara je oduzeto meso koje je nađeno, ali iz nekih drugih razloga i nepravilnosti, ne zbog zaraze. Ono što se pojavilo kao glasina u javnosti je da se meso zaraženih svinja prodaje u pečenjarama, ali to nije moguće jer ne može meso da uđe ni u jedan objekat odnosno pečenjaru bez pečata i provere veterinara. Ali za svaki slučaj, mi smo sada krenuli u kontrole. Prve prijave su stigle sa teritorije Čačka, ali inspekcija je na terenu i svuda ih možete očekivati, u svim gradovima i opštinama”, rekla je ministarka poljoprivrede.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here