Napredni klub – Izveštaj o političkim pravima srpskog naroda u regionu

0
33

Manjinska prava Srba nezadovoljavajuća su u većini zemalja regiona, posebno na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a u Mađarskoj i Rumuniji su na srazmerno visokom nivou, ocenjeno je u danas predstavljenom 15. godišnjem izveštaju o političkim pravima srpskog naroda u regionu nevladine organizacije Napredni klub.

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić rekao je da srpski narod u regionu nigde nema podršku SAD i njihovih saveznika, a posebno kada se radi o BiH, jer je Republika Srpska jedini entitet, državna tvroevina u Evropi čiji status je osporen, a ta nastojanja sada idu preko Ustavnog suda BiH, i to u nekoliko pravaca, od oduzimanja imovine RS do osporavanja njenih odluka.

On je istakao da, kada je u pitanju Crna Gora, Srbi tamo nemaju prava kao druge nacionalne manjine, čak ni pravo na ćirilično pismo i svoje simbole, nemaju ravnopravnu zastupljenost ni u državnoj ni lokalnoj vlasti, a sve zahvaljujući “kampanji koju protiv njih vode SAD i Velika Britanija”.

Objašnjavajući stanje u Hrvatskoj, Antić je konstatovao da se u toj državi smanjila antisrpske kampanje koje su postojale, a predvodili su ih neki predstavnici vlasti, ali da i dalje postoje incidenti.

Antić je ocenio da je dobro stanje srpske nacionalne manjine, iako malobrojne, u Mađarskoj i Rumuniji, posle mnogo decenija obespravljenosti i te dve države bi trebale biti primer kako se brine za srpski narod.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here