Udruženje porodica nestalih ,,Suza’’ organizovalo konferenciju povodom godišnjice ,,Oluje’’

0
62

Danas je održana konferencija za novinare udruženja porodica nestalih “Suza” povodom 28. godišnjice najvećeg progona i stradanja Srba u Hrvatskoj u operaciji “Oluja”

 U odnosu na prošlu godinu ne možemo da se pohvalimo napretkom u pogledu ekshumacije i identifikacije žrtava, može se reći da je proces u zastoju, rekla je danas predsednica Udruženja porodica “Suza” Dragana Đukić povodom obeležavanja 28. godišnjice akcije “Oluja”.

Istoričar Milan Gulić rekao je da su 4, 5. i 6. avgusta 1995. godine područja severne Dalmacije, Like, Korduna i Banije poslednji put izgledala onako kako su izgledala vekovima, da su tada mnogi poslednji put videli svoj rodni kraj, a neki poslednji put videli svetlost dana.

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović naglasio je da su najteža posledica tih sukoba nerasvetljene sudbine nestalih.Prema njegovim rečima, problem je što za zločine niko ne odgovara i što se ne pokreću postupci.

Zamenica komesarke za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović kazala je da je nakon pogroma u Hrvatskoj i na Kosovu i Metohiji otvoreno više od 700 kolektivnih centara za izbeglice.

Prema podacima dokumentacionog centra “Veritas”, tokom akcije hrvatskih snaga poginulo je i nestalo 1.960 Srba, a proterano najmanje 220.000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here