Protesti u Nišu, Novom Sadu i Bačkoj Palanci

0
51

U petak su održani protesti „Srbija protiv nasilja“ u Nišu i Novom Sadu. U Bačkoj Palanci građani su protestovali zbog pogibije trinaestogodišnjeg sugrađanina i nepreuzimanja odgovornosti od strane nadležnih.

Građanima Niša se obećavaju avioni i leteći kamioni, a u gradu nema ni dečijih igrališta, istakla je građanska aktivistkinja Danijela Vujošević na devetom protestu „Niš protiv nasilja“ čija je tema bila „Niško zlatno doba“. „Podaci govore da više od 75 odsto građana Niša nema atmosfersku kanalizaciju, a okolna sela nemaju ni vodu ni kanalizaciju. Budžet grada po glavi stanovnika je među najmanjim u Srbiji, ali zato Niš ima najviše rupa na ulicama po glavi stanovnika. Tako izgleda „Niško zlatno doba“, istakla je Vujošević na protestu ispred Gradske kuće. Ona ja kazala da za razliku od Beograda gde deca dobijaju sve udžbenike besplatno, i Novog Sada i Kragujevca gde su neki udžbenici besplatni, deca u Nišu nemaju besplatne udžbenike. Prema njenim rečima, Niš učestvuje u bruto društvenom proizvodu Srbije sa 13,1 odsto, a u budžet grada se vraća samo 4,5 odsto izdvojenih sredstava. „Plate u Nišu i na jugu Srbije nisu iste kao u Beogradu. Prosečan Nišlija nema platu prosečnog građanina Srbije, a pri tome je inflacija u junu bila 13,7 odsto, a poređenja radi u Ukrajini je bila 12,8 odsto. Mleko je poskupelo za 75 odsto, ulje za 50 odsto, jaja za 70 odsto“, naglasila je Vujošević.

Deseti protest „Novi Sad protiv nasilja“ počeo je okupljanjem kod stradalog koprivića u Ulici Modene od 19 časova. Prisutnima se obratio Petar Holik iz pokreta Bravo koji je rekao da se Novosađani ovim protestom solidarišu sa građanima Bačke Palanke ali i ukazuju na nasilje nad Novim Sadom.

Narodni poslanik Demokratske stranke Nebojša Novaković rekao je da naredni potezi organizatora protesta zavise od poteza predstavnika vlasti.

Meštani Bačke Palanke održali su protest zbog smrti dečaka, koji je izgubio život zbog oborenog strujnog kabla pod naponom, koji danima nije bio uklonjen, uprkos brojnim pozivima nadležnim službama da to urade. Novinar Smiljan Banjac rekao je da su majske tragedije pogodile sve nas na najsuroviji način, ali da se ništa nije promenilo. Usledile su nove tragedije.

Profesor Univerziteta u Beogradu Čedomir Čupić govorio je o odgovornosti nadležnih u Bačkoj Palanci, ali i na državnom nivou i postavio pitanje kakvi su to političari koji se kriju od svojih građana.

Zahtevi protesta postoje zbog bahatosti i neodgovornosti kompletnog Štaba za vandredne situacije. Mora neko konačno da odgovara u ovoj državi za ozbiljne propuste koji su načinjeni i pri čemu je izgubljen jedan mlad život, rekao je Dragan Petrović iz Bačke Palanke.

Pošto je istekao rok koji su građani dali da predsednik opštine i članovi Štaba za vanredne situacije podnesu ostavke, a na te zahteve nije odgovoreno, odlučeno je da danas u 10 časova počne blokada opštinske zgrade.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here