MUP uputio u Grčku 30 vatrogasaca-spasilaca kao pomoć u gašenju požara

0
15

Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je u Grčku 30 vatrogasaca-spasilaca kao pomoć u gašenju požara u toj zemlji.

U Grčku je krenulo 30 pripadnika Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova iz Beograda, Smedereva, Novog Sada, Niša, Jagodine i Pančeva i iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice, sa četiri kombija, dva terenska vozila i ličnom zaštitnom opremom i opremom za gašenje požara na otvorenom prostoru.

Vršilac dužnosti pomoćnika ministra i načelnika Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić ispratio je vatrogasce-spasioce u Nišu i izrazio zadovoljstvo što imamo potrebne kapacitete da pomognemo zemljama kojima je pomoć neophodna. „Ovo je drugi put ove sezone da šaljemo pomoć našim grčkim kolegama u, rekao bih, najizazovnijoj požarnoj sezoni za Grčku. Naše kolege će biti upućene u regiju Evros oko mesta Aleksandropolis. Prema podacima koje imamo iz Evropskog koordinacionog centra za vanredne situacije, radi se o požaru koji je možda najveći u poslednjih dvadeset godina u Grčkoj. Trenutno je oko 67.800 hektara opožarene površine. Svakako da će, nažalost, ta brojka još da raste, ali mi smo tu da pomognemo i šaljemo upravo ono što su naše grčke kolege tražile od nas – dobro obučene, spremne ljude sa zaštitnom opremom i individualnom opremom za gašenje“, rekao je Čaušić.

Naglasio je da vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije MUP-a gde god da odu daju sve od sebe da pomognu kolegama i građanima i poželeo im da se živi i zdravi vrate svojim porodicama. „Vatrogasci-spasioci Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova gde god da odu, sasvim sigurno, nesumnjivo, osvetlaju obraz Republici Srbiji zato što su dobro obučeni i što zaista daju sve od sebe da pomognu i kolegama i ljudima tamo gde su upućeni“, poručio je Čaušić, podsetivši na intervencije u Turskoj, Grčkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini u kojima su u prethodnom periodu učestvovali pripadnici Sektora za vanredne situacije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here