Kurti – Na jesen izbori na severu Kosova

0
13

Kosovski premijer je naveo da vlasti u Beogradu čine sve da spreče Srbe na severu da se integrišu, zbog čega mu je potrebna pomoć međunarodne zajednice, a posebno Evropske unije. Izbori u četiri opštine na severu Kosova biće održani na jesen, izjavio je Aljbin Kurti, prenela je RTK.

Kurti je u intervjuu za Radio-televiziju Slovenije, osim o organizaciji izbora u četiri opštine na severu, govorio i o osnivanju Zajednici srpskih opština, kaznenim merama koje je Evropska unija nametnula Kosovu, a ponovo je kritikovao Beograd. Prema njegovim rečima, vlasti u Beogradu čine sve da spreče Srbe na severu da se integrišu, zbog čega mu je potrebna pomoć međunarodne zajednice, a posebno Evropske unije. “Bilo je nekih sankcija našoj demokratskoj zemlji zbog situacije na severu, za koju nemamo nikakvu odgovornost, tamo se borimo protiv nasilnog ekstremizma, jer su napadnuti vojnici Kfora, građani i novinari. Istina je da od tih mera trpe građani, poslovna zajednica i državni organi, jer je blokiran sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Svi grantovi su suspendovani i ukidanje mera je prava stvar koju treba da uradi EU”, rekao je Kurti. On je ukazao na značaj jasne perspektive članstva u Evropskoj uniji i istakao da će odnosi Kosova i Srbije odrediti evropsku budućnost obe zemlje, prenosi Kosovo onlajn.

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije u aprilu su održani vanredni lokalni izbori. Organizovala ih je Priština nakon što su Srbi u novembru podneli kolektivne ostavke u ustanovama pod njenim patronatom. Srpski predstavnici nisu učestvovali na izborima zbog toga što nisu ispunjeni njihovi zahtevi da se formira Zajednica srpskih opština i povuku kosovske specijalne jedinice sa severa. Zbog toga što Srbi nisu izašli na glasanje, vlast u četiri opštine sa većinski srpskim stanovništvom osvojili su predstavnici kosovskih partija DPK i Samoopredeljenje. Zapad je priznao rezultate tih izbora, ali lokalni Srbi novim predsednicima opština osporavaju politički legitimitet, jer je izlaznost na izbore bila izuzetno mala – 3,5 odsto. Predstavnici međunarodne zajednice apelovali su da se izbori na severu KiM ponove. Kriza na severu Kosova traje od od maja meseca kad su novi predsednici opština pokušali da uđu i opštinske uprave.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here