Vučić se sastao sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država

0
35

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa kongresmenom Sjedinjenih Američkih Država Majklom Tarnerom, sa kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, evropskom putu Srbije, dijalogu Beograda i Prištine i svim drugim aktuelnim regionalnim i svetskim pitanjima.

Predsednik Vučić je pozdravio dinamičan politički dijalog sa predstavnicima američke administracije i Kongresa istakavši da je naša zemlja posvećena što sadržajnijoj saradnji i unapređenju odnosa Srbije i SAD, posebno u oblasti ekonomije. Podsetivši na to da su diplomatski odnosi Srbije i SAD uspostavljeni pre 142 godine, predsednik Vučić je izrazio nadu da će te veze dodatno jačati u periodu pred nama, te napomenuo da je Srbija predložila uspostavljanje Strateškog dijaloga sa SAD, čime bi bilateralni odnosi dobili jasniju strukturu. Predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU, na kome vredno radimo uz neophodne reforme.

Razgovarajući o dijalogu Beograda i Prištine, predsednik Vučić je još jednom poručio da Srbija ulaže veliki napor u dijalog uz posredovanje EU, jer to vidi kao jedini pravi put za postizanje održivog dogovora i rešavanje kriznih situacija izazvanih jednostranim potezima tamošnjih vlasti. On je, takođe, zahvalio na naporima koje američka strana ulaže u cilju smirivanja tenzija na KiM i istakao da je važno jasnije reći čija je odgovornost za konstantno izazivanje tenzija, umesto što se stalno obe strane pozivaju na deeskalaciju.

Republikanski kongresmen Majkl Tarner je rekao da iskreno ceni napore predsednika Vučića i njegovu ulogu u obezbeđivanju mira i stabilnosti u regionu. Takođe je izrazio zadovoljstvo zbog ekonomskog napretka Srbije i pohvalio angažman Srbije za dodatno podsticanje regionalne saradnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here