Na pojedinim parcelama i lokalitetima koje su pogodile vremenske nepogode jedva da je nešto useva ostalo za kombajniranje, na takvim parcelama prinosi su bili od 400 kg/ha do 1.100 kg/ha, dok je rod od 3.700 kg/ha zabeležen tamo gde primenjena puna agrotehnika i zaštita, a nije bilo posledica nevremena.

Na teritoriji Srednjeg Banata površine pod suncokretom imaju značajan udeo u ukupnoj proizvodnji – čak 50.000 ha. Žetva se bliži kraju, a vremenskih uslovi ove godine su, pored agrotehničkih mera, značajno uticali na prinos. Snežana Parađenović stručnjak za zaštitu bilja PSS Zrenjanin kaaže da je Na pojedinim parcelama i lokalitetima gde je bilo  vremenskih nepogoda  jedva  nešto useva ostalo za kombajniranje. Vizuelnim pregledima usevi ove uljarice su pored gustog sklopa – kasnije i izrazitim porastom u visinu, imali i nedovoljno dubuko razvijen korenov sistem. Zbog obilnih padavina nije došlo do stimulisanja korena u dubinu jer je u zoni porasta uglavnom uvek bilo vlage. Sve navedeno je uticalo da imamo tokom olujnih vetrova lomove stabljike ili izvaljivanje biljaka iz korena, naročito pred kraj sazrevanja, kad su svemu doprinele i otežane glavice. Oplodnja i nalivenost zrna su bile vrlo dobre, kako u sredini glavice tako i na obodu, s tim što su glavice u kategoriji razvijenosti, male do srednje. Na početku vegetacije javio se problem sa štetočinama, naročito agresivna pojava stepskog popca zbog čega je dolazilo i do presejavanja površina.

Takođe vrlo invanzivna pojava zečeva, peščara na suncokretu u osetljivoj fazi klijanja i nicanja, koja je dugo trjala, kao posledica neodgovarajućih vremenskih uslova za rast i napredak. Kasnije faze porasta lista, pratila je pojava plamenjače i vrlo izraženo naseljavanje vaši koje su dodatno zaustavljale usev u porastu.Na ovom terenu Banata svake godine se sve veći broj proizvođača, shodno preporukama Prognozno izveštajne službe opredeljuje za primenu fungicida u suncokretu u cilju smanjivanja šteta koje prouzrokuju biljne bolesti. Rezultati ocene koji su obavaljeni na netretiranim parcelama suncokreta na više lokaliteta, različita agrotehnika i različiti hibridi, a ocena se odnosila na list, stablo, vrat korena i glavicu su sledeći: prouzrokovač crne pegavosti suncokreta od 14 do 19% biljaka, prouzrokovač mrke pegavosti suncokreta od 22 do 26%, prouzrokovač sivo-mrke pegavosti stabla suncokreta od 22 do 24% biljaka, prouzrokovač bele truleži od 25 do 28% biljka. Navedene bolesti su pored ostalog, doprinele da tokom vremenskih nepogoda dođe do jačeg oštećenja biljaka i gubitka prinosa.