Vlada Srbije usvojila je danas odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2024. godine, prema kojoj će minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za narednu godinu biti povećana na 271 dinar po radnom času i iznosiće 47.154 dinara, odnosno prosečno oko 401 evro mesečno.

Kako je navela Vlada, to je povećanje za 17,8 odsto i značajno iznad očekivane prosečne inflacije od 4,9 odsto u 2024, što će uticati i na brže i značajnije približavanje minimalne zarade minimalnoj potrošačkoj korpi.

Na sednici je usvojena Uredba o kapitalnim projektima kojom se na jedinstven i sveobuhvatan način bliže uređuje postupak odabira i realizacije kapitalnog projekta, s ciljem delotvornijeg i efikasnijeg upravljanja javnim sredstvima. Detaljno propisane faze projektnog ciklusa omogućiće jasno definisanje cilja tog projekta, adekvatniju pripremu i planiranje sredstava, vremenski okvir potreban za realizaciju, kao i objektivnu ocenu i pravilnu selekciju kapitalnih projekata. Primenom te uredbe, otklanjaju se nedoumice u pogledu nadležnosti za sprovođenje kapitalnog projekta, odnosno da li se takav projekat sprovodi na nivou Republike, Autonomne pokrajine ili lokalne samouprave.

Članovi Vlade usvojili su i zaključak u vezi sa organizacijom manifestacije „Sportski susret mladih iz dijaspore“ čiji je cilj da mladi iz dijaspore upoznaju vršnjake iz Srbije, steknu osnovna znanja o zemlji iz koje potiču i zajednički razviju identitetsku vezu sa maticom, a s obzirom na to da u našoj dijaspori već stasava treća i četvrta generacija mladih koji uglavnom nikada nisu bili u Srbiji.

Taj cilj će se ostvariti kroz sportske, edukativne, zabavne i druge aktivnosti koje će biti održane na manifestaciji, predviđene su radionice koje će mladima približiti i predstaviti lepotu srpskog jezika, istorije, kulture i običaja, a planiran je i obilazak najznačajnijih kulturno-istorijskih znamenitosti Zlatiborskog okruga, navela je Vlada.