Danas 21. protest „Srbija protiv nasilja“ – Govore poslanici Milivojević i Ćuta

0
46

Protest “Srbija protiv nasilja” danas će u Beogradu biti održan 21. put, a okupljanje će početi u 18 sati ispred Skupštine Srbije.Opozicione parlamentarne stranke, koje su tehnički organizatori protesta, najavile su da će trasa šetnje i ove nedelje biti ista – Dečanskom, Makedonskom i Svetogorskom ulicom ići će se do Takovske 10, gde se nalazi sedište Radio-televizije Srbije (RTS).

Na protestu će govoriti i opozicioni poslanici u Skupštini Srbije Srđan Milivojević iz Demokratske stranke i Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka. Pored njih dvojice, okupljenima na protestu obratiće se i Sofija Mandić iz CEPRIS-a, student Pavle Cicvarić i Jelena Mihajlović iz Pećinaca.

Protesti „Srbija protiv nasilja“ počeli su nakon dva masovna ubistva 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ i 4. maja u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Zahtevi protesta su smena rukovodstva RTS-a, Regulatornog tela za elektronske medije (REM), kao i ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina. Traži se i oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi, kao i gašenje medija koji promovišu nasilje. Od kada se protesti završavaju ispred RTS-a, dodati su i posebni zahtevi, gde se od javnog medijskog servisa, između ostalog, traži objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije u odnosu na broj poslanika u Skupštini Srbije.

Proteste „Srbija protiv nasilja“ tehnički organizuju poslaničke grupe Pravac Evropa, Demokratska stranka, Moramo-Zajedno, Zeleno-levi klub i Narodni pokret Srbije-Ekološki ustanak-Novo lice Srbije. Te poslaničke grupe ranije ove nedelje su potpisale „Dogovor za pobedu“, koji podrazumeva zajedničko delovanje za vanredne beogradske i parlamentarne izbore, čije održavanje traže do kraja godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here