Dogovorena saradnja sa „Astra Zenekom” u okviru projekta BIO4 kampus

0
57

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i regionalni potpredsednik farmaceutske kompanije „Astra Zeneka” za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik Hans Sijbesma potpisali su danas Memorandum o razumevanju u okviru projekta BIO4 kampus.

Brnabić je istakla da saradnja sa kompanijom „Astra Zeneka” dodatno doprinosi građenju BIO4 kampusa, kao jedinstvenog ekosistema u regionu Jugoistočne Evrope i mestu prepoznatom na globalnoj mapi istraživanja i razvoja biomedicine, biotehnologije, bioinformatike i biodiverziteta. Premijerka je naglasila da potpisivanje Memoranduma otvara nove mogućnosti i predstavlja dodatni zamajac težnji da ostvarimo uspešnu istraživačko-naučnu saradnju i razmenu znanja i dobrih praksi sa najvažnijim svetskim kompanijama. Sijbesma je istakao da je veštačka inteligencija važan faktor za rano otkrivanje bolesti iz oblasti onkologije, respiratornih, kao i retkih bolesti.

On je rekao da ga raduje to što je Srbija prepoznala značaj biotehnološke i biomedicinske revolucije, koja suštinski menja i poboljšava svet u kojem živimo, i što smo zajedno deo projekta koji podržava ekonomski i infrastrukturni razvoj naučne zajednice. Od trenutka kada je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prvi put predstavila BIO4 projekat, prepoznata je podudarnost zajedničkih ciljeva, naveo je potpredsednik „Astra Zeneke” za Centralnu i Istočnu Evropu i Baltik.

U okviru ovog projekta, „Astra Zeneka” će finansirati genetsko testiranje na BRCA mutacije kod pacijentkinja sa ranim karcinomom dojke i pružiti podršku primeni veštačke inteligencije za skrining na rano otkrivanje karcinoma pluća.

Takođe, očekuje se da će u budućnosti u Srbiji biti više kliničkih studija ove kompanije, s obzirom na to da se planira i uspostavljanje odeljenja za istraživanje i razvoj, istaknuto je na sastanku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here