Petković – „Kosovska policija” sakrila dokaze o ubistvu trojice Srba

0
94

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije Petar Petković izjavio je danas da Euleks nije učestvovao u istrazi nakon sukoba u selu Banjska jer je „kosovska policija” želela da sakrije određene dokaze i istinu – da je hladnokrvno, mučki i brutalno ubila trojicu Srba.

Petković je na vanrednoj konferenciji za medije u Palati Srbija upoznao domaću i međunarodnu javnost sa svim što se dešavalo tokom sukoba u Banjskoj, i saopštio razlog zbog kojeg je „kosovska policija” odbila da Euleks učestvuje u istražnim operacijama nakon tragičnih događaja, kao i da je želela da od njih i objektivne, nezavisne i, pre svega, profesionalne istrage sakrije pomenute dokaze. On je napomenuo da je Srbija došla do pouzdanih informacija, dokaza, fotografija i iskaza zaštićenih svedoka o tome šta se dešavalo 24. septembra u Banjskoj. Reč je o iskazima, koji su dodatno potvrđeni i na poligrafu, da je Bojan Mijailović, otac dvoje dece, suprug i sin, hladnokrvno i mučki ubijen nakon što je bio lakše ranjen, pao na zemlju i predao se, rekao je Petković i dodao da je Mijailović tako bespomoćan upucan u glavu od strane „kosovske policije”.

Prema njegovim rečima, Kancelarija za Kosovo i Metohiju ima sve dokaze i zaštićene svedoke spremne da identifikuju sve Albance koji su učestvovali u brutalnom ubijanju Srba u mestu Banjska. Dželjalj Svečlja nije dozvolio Euleksu da bude prisutan da bi se sakrilo ko je bio u redovima „kosovske policije” koja je došla da ubije Srbe. Mi imamo dokaze da su u tim redovima bile profesionalne ubice iz terorističkih kampova. Bio je poslat nalog da se ne vraćaju dok ne pobiju sve Srbe. Ideja je bila da se ceo prostor očisti od Srba, poručio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Prema njegovim rečima, zbog toga je ključan zahtev Srbije da se formira nezavisna komisija i da međunarodni stručnjaci zajedno sa srpskim patolozima pregledaju dokaze i izvrše obdukciju tela ubijenih Srba, za šta je juče upućen zvaničan dopis Euleksu. Već četvrti dan Priština krije tela ubijenih Srba. Posebno nam je važno da pogledamo tela i Bojana Mijailovića i Igora Milenkovića jer će se na tim telima videti rane koje jasno pokazuju kako su oni bili ubijeni – iz neposredne blizine, i to nakon što su se predali, podvukao je on.

Petković je izneo tvrdnju da je albanski policajac u Banjskoj stradao od eksploziva postavljenog na barikadi i da ga nije niko ubio. On je ukazao na to da je Priština lagala da će Srbija poslati vojsku, koja tada nije bila ni u stepenu pripravnosti, kao i da je Milan Radoičić povređen u sukobu. Iznosili su laži svaki dan da bi pokazali vezu lokalnih Srba i Vojske Srbije, a ta veza ne postoji, naglasio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je najavio da će biti još dokaza kojima će se razotkriti sve laži i prevare Prištine i onih iz međunarodne zajednice koji podržavaju Kurtija. Jedini zahtev Srbije u mesecima za nama je, kako je istakao, da Kfor bude prisutan na severu pokrajine i da se povuče „kosovska policija”, koja nema šta da traži na severu po Briselskom sporazumu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here