Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se danas sa šefom Delegacije EU Emanuelom Žiofreom sa kojim je razgovarala o izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska.

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da se očekuje da u oktobru bude završena izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska i da Srbija dobije još jednu gasnu rutu i pristup novim snabdevačima, saopšteno je iz njenog kabineta. Ona je u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) Emanuelom Žiofreom istakla da je taj projekat važna prekretnica za stabilnost i dalji razvoj energetskog sistema imajući u vidu da će izgradnjom gasnog interkonektora Srbija postati i tranzitna zemlja za dopremanje gasa EU. Đedović Handanović je navela da je cilj Srbije da diversifikuje svoje izvore snabdevanja i da Srbija pregovara sa Azerbejdžanom o količinama gasa koje može da uveze, jer bi Srbija iz te zemlje mogla da uveze i do trećine svojih trenutnih potreba. Žiofre je podsetio na dobru saradnju Srbije sa EU na projektu gasnog interkonektora sa Bugarskom i istakao da diversifikacija izvora donosi veću sigurnost Srbiji.

Dodao je da je od vitalnog značaja da Srbija završi razdvajanje svog tržišta gasa u celini i omogući veću konkurenciju, za dobrobit građana. Zavisnost od ruskih fosilnih goriva nimalo ne pomaže Srbiji, rekao je Žiofre.