Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban sastali su se se danas u Beogradu, u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban obratili su se javnosti, nakon sastanka u Beogradu.

„Razgovarali smo o važnim i strateškim pitanjima. Razgovarali smo o formiranju zajedničkih kompanija. Nešto što čini život bilo je od posebnog značaja. Razgovarli smo i o geopolitičkim pitanjima. razgovarali smo i kako da popravimo naš investicioni ambijent. Verujem da smo napravili dobar sastanak. Premijeru Orbanu zahvalan sam na ogromnoj podršci, osećajte se uvek kao kod svoje kuće – rekao je Aleksandar Vučić. Predsednik Aleksandar Vučić je rekao da mu je velika čast da ugosti Orbana, i princa Kaleda, i da su pričali o svim važnim strateškim pitanjima. „Usvojili smo dobar zaključak o formiranju timova za logistiku. Mi nemamo izlaze na more, i moramo da tražimo nova rešenja za izvoz i uvoz robe – rekao je predsednik.

Predsednik je rekao i da je razgovarano o situaciji u regionu, kao i o putu u EU, inicijativi BRIKS, i o svemu što UAE očekuju od te inicijative. Mađarski premijer je rekao da je ekonomska saradnja Srbije i Mađarske odlična, i da činjenica da Srbija nije u EU prepreka, već mogućnost.

„Infrastruktura, trgovina i mogućnosti pred nama su bile tema. Mađarska još uvek nije učestvovala na sastanku poput ovog. Drago mi je što smo trećoj zemlji predstavili ove rezultate – kazao je on. Orban dodaje da će na bilateralnom sastanku tema biti migracije i situacija u EU. „Mađarska je uvek u svakom sukobu bila na strani dijaloga, i mi nikada nismo podržavali sankcije protiv bilo koje zemlje – zaključio je Orban. Vučić i Orban danas su se sastali i sa prestolonaslednikom Abu Dabija Nj. v. šeikom Kaledom bin Mohamedom bin Zajedom el Nahjanom.

„Odličan i sadržajan sastanak sa prijateljima koje sam detaljno obavestio o poslednjiim događajima na Kosovu i Metohiji. Razmotrili smo i brojne teme u okviru inicijative za uspostavljanje strateške bezbednosti regiona u oblasti energetike, vodosnabdevanja, prehrambene industrije i ljudskih resursa.

Razgovarali smo i o velikim investicionim potencijalima koji su se otvorili u okviru predstojećeg „EXPO2027”, kao i o širenju saradnje u oblasti novih projekata, inovacija, istraživanja, zdrave i zelene energije i tehnologija budućnosti – objavio je Vučić na svom Instagram nalogu.