Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa predstavnicima Udruženja naftnih kompanija Srbije i Naftne industrije Srbije o stanju na tržištu naftnih derivata.

Na sastanku je zaključeno da je snabdevanje tržišta gorivom stabilno, uz očekivanje da se cena dizela neće menjati u narednom periodu. Đedović Handanović je rekla da, i pored toga što je došlo do blagog rasta akciza, to neće negativno uticati na povećanje cene dizela, napomenuvši da je to nešto što država želi da obezbedi za naše građane i u narednom periodu. Ona je navela da se na taj način smanjuju i inflatorni pritisci, što ima višestruke koristi, dodavši da će se nastaviti sa nadgledanjem cene dizela u Srbiji i da je cilj da u narednom periodu ona ne raste i da se obezbedi predvidljivost i sigurnost za sve.

U ovome će nam pomoći i Naftna industrija Srbije, koja je bila pouzdan partner države u prošlosti i nastoji da to bude u budućnosti, a to se očekuje i od ostalih naftnih kompanija u Srbiji, istakla je ministarka. Prema njenim rečima, kompanija NIS pažljivo prati situaciju na globalnom i lokalnom tržištu nafte i naftnih derivata i aktivno daje doprinos očuvanju sigurnosti i stabilnosti snabdevanja.

Istovremeno, kao odgovorna kompanija, NIS u poslovanju uzima u obzir i makroekonomske faktore i zato će preduzeti sve aktivnosti koje od nje zavise kako se u narednom periodu ne bi uvećale cene osnovnih vrsta goriva na benzinskim stanicama, brinući istovremeno o svojim potrošačima i uvažavajući napore Vlade Srbije u poboljšanju životnog standarda građana.