Prevencija ključna u očuvanju reproduktivnog zdravlja

0
25

Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Vlade Republike Srbije Stana Božović izjavila je danas, na sednici skupštinskog Odbora za zdravlje i porodicu, na kojoj je predstavljena publikacija „HPV Atlas” Evropskog parlamentarnog foruma za seksualna i reproduktivna prava, da je prevencija ključna reč kada je u pitanju očuvanje reproduktivnog zdravlja.

Božović je istakla da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju radi na izradi strategije za očuvanje i unapređenje reproduktivnog zdravlja, izuzetno važnog strateškog dokumenta za sve građane, a naročito za žene. U ovom procesu, kako je navela, resorno ministarstvo je pošlo od stanovišta da je reproduktivno zdravlje stanje potpunog fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja, a ne samo odsustvo bolesti ili slabosti, u svim oblastima koje se odnose na reproduktivni sistem, u svim fazama života.

Božović je naglasila da buduća strategija treba da bude zasnovana na osnovnim prioritetima u oblasti reproduktivnog zdravlja i prava, među kojima su pretporođajna, porođajna i posleporođajna zaštita, planiranje porodice, uključujući i usluge u slučaju neplodnosti, prekida trudnoće i sprečavanja širenja seksualno prenosivih infekcija, uključujući i HIV. Državna sekretarka je podsetila na to da je Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju sprovelo istraživanje o stavovima o braku, porodici i reproduktivnom zdravlju, kao i o seksualnom ponašanju srednjoškolaca u Srbiji, čiji će rezultat biti značajan alat u kreiranju budućeg strateškog okvira. Predstavnici Evropskog parlamentarnog foruma su na sednici predstavili stanje vezano za infekciju virusom HPV i njenim posledicama, od kojih su najčešće onkološke bolesti. Takođe, predstavljen je i stepen preventivnog delovanja vakcinacije protiv HPV.

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da je prvu dozu HPV vakcine u Srbiji primilo ukupno 27.415 dece uzrasta od devet do 19 godina, od kojih je 78 odsto ženskog i 22 odsto muškog pola. Ona je rekla da je najveći broj dece, u odnosu na planiranu populaciju, vakcinisan na teritoriji Moravičkog okruga, odnosno Čačka, grada Beograda i Južnonačkog okruga oko Novog Sada. Prema njenim rečima, tokom prethodnih 15 meseci, zaključno sa 29. septembrom 2023. godine, aplikovano je ukupno 54.690 doza te vakcine. Grujičić je ocenila da bi trebalo da se nastavi edukacija zdravstvenih radnika kada je u pitanju ta vakcina, da bi deca i roditelji trebalo da budu informisaniji, kao i da bi izveštavanje o broju vakcinisanih osoba i utrošenih doza trebalo da bude na nedeljnom nivou.

Danica Grujičić je najavila da će biti formirani E-kartoni u kojima će karton vakcinacije imati svaki građanin Srbije i to bi trebalo da bude gotovo do kraja 2024. godine. dodavši da mora da se napravi novi trogodišnji program obavezne preporučene imunizacije za period od 2024. do 2026. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here