Sastanak ministra Vučevića sa komandantom Komande združenih snaga u Napulju admiralom Mančom

0
17

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević sastao se danas sa komandantom Komande združenih snaga NATO u Napulju admiralom Stjuartom Mančom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Ministar odbrane je u razgovoru sa admiralom Mančom izrazio je zabrinutost zbog događaja i položaja srpskog naroda na severu Kosova i Metohije i iskazao uverenje da će se nastaviti pregovori o normalizaciji odnosa. On je naglasio da je za našu stranu eskalacija nasilja apsolutno neprihvatljiva i da je posvećena procesu dijaloga, kao jedinom načinu za mirno rešavanje svih pitanja iz političkog i tehničkog dijapazona. Prema rečima ministra Vučevića, Srbija nikada do sada nije niti će u budućnosti povlačiti poteze koji bi mogli ugroziti mir ili destabilizovati situaciju na terenu. Ministar odbrane rekao je da smatra da je važno da KFOR ima ključnu ulogu u obezbeđenju sigurnosti na Kosovu i Metohiji i izneo očekivanje da će misija nepristrasno i u skladu s dodeljenim mandatom uticati na sprečavanje budućih jednostranih akcija, koje dovode do degradacije bezbednosno osetljive situacije.

Admiral Manč, u razgovoru sa ministrom Vučevićem, potvrdio je posvećenost NATO miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. On je dodao da, u svetlu nedavnih dešavanja, NATO kontinuirano prati situaciju i preduzima pažljive korake, pri čemu države članice šalju dodatne vojnike, kako bi KFOR imao snage, sposobnosti i fleksibilnosti za nepristrasno izvršavanje zadataka u skladu s mandatom Ujedinjenih nacija, radi očuvanja sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za stanovništvo na Kosovu i Metohiji. Admiral Manč, takođe je podvukao da NATO podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem Evropske unije, što je jedini način za postizanje trajnog mira i stabilnosti za sve zajednice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here