Energetski sistem spreman za početak grejne sezone

0
15

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da će građani ove grejne sezone racionalnom potrošnjom električne energije moći da ostvare popuste i prepolove račune za električnu energiju.

Ministarka Đedović Handanović je da ukoliko građani smanje potrošnju za više od pet odsto u odnosu na isti mesec u prethodne dve godine, dobijaće umanjene račune za struju za 20 do 40 odsto narednih šest meseci. Takođe, kako je objasnila, domaćinstvima će se obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet odsto u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine.

Ministarka je podvukla da je sve apsolutno spremno za početak grejne sezone, istakavši da su u sistemima daljinskog grejanja, prema dostavljenim izveštajima, izvršene sve neophodne pripreme i remonti proizvodnih i distributivnih mreža, kao i obezbeđene dovoljne količine energenata za početak grejne sezone. Ona je dodala da je Republička direkcija za robne rezerve popunila svoje kapacitete kako bi u slučaju prekida lanaca snabdevanja energentima, sistemima daljinskog grejanja stavila na raspolaganje dovoljne količine.

Ministarka je ocenila da je važno što uvodimo obnovljive izvore energije u sisteme daljinskog grejanja i da će se građani od ove zime grejati na biomasu u tri opštine – Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru. Prema njenim rečima, proizvodnja uglja u Kolubari i Kostolcu je stabilizovana, ali su potrebni dodatni napori i sredstva za otvaranje novih otkrivki i kopova jer su ležišta složenija nego ranije.

Remonti u EPS-u se privode kraju, na deponijama imamo 2,3 miliona tona uglja, što je dovoljno za više od 20 dana bez uvoza. U svakom slučaju, očekujemo da EPS energetske potrebe građana i privrede pokrije iz svoje proizvodnje i osigura bezbedno snabdevanje, rekla je Đedović Handanović. Istovremeno, ona je naglasila da je u trećem kvartalu ove godine ostvaren visok udeo rudarstva i proizvodnje električne energije u rastu BDP-a u iznosu od 17 odsto, što znači da su jedan od najznačajnijih pokretača ekonomije Srbije i da je proizvodnja električne energije stabilna. Ona je podsetila na to da je Vlada unapredila kriterijume za ostvarivanje statusa energetski ugroženog kupca kako bi omogućila većem broju domaćinstava da ostvare pravo na umanjenje računa do 50 odsto za električnu energiju, gas ili daljinsko grejanje. Prema njenim rečima, najvažnije je to da je procedura maksimalno pojednostavljena, tako da je dovoljno predati samo jedan papir, odnosno zahtev u kojem se izjašnjavaju za koji vid energije žele da iskoriste olakšice. Informativna kampanja je dala rezultate, ali apelujem na jedinice lokalne samouprave da pomognu građanima u procesu prijavljivanja. Trenutno se više od 72.000 građana prijavilo, ali radimo na tome da dodatno snizimo kriterijume kako bi još veći broj građana to učinio, zaključila je ona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here